UPDATE Se fac cărţile pentru scaunul de Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de alegeri începe astăzi la Cluj şi se finalizează în 19 mai la Bucureşti. Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, prezidat de Andrei Andreicuţ va face astăzi două nominalizări pentru scaunul vacant al Arhiepiscopiei din Alba Iulia.

UPDATE: Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a desemnat doi candidaţi pentru scaunul de Arhiepisop Ortodox de Alba Iulia. Cei doi nominalizaţi sunt Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Citiţi şi: Andrei Făgărăşanul şi Irineu Bistriţeanul, candidaţi pentru scaunul de Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

Membri Sinodului Mitropolitan se întâlnesc astăzi, de la ora 17.00, la Mitropolia din Cluj-Napoca, pentru a alege doi dintre ierarhii eligibili pentru a conduce Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Mureş. Scaunul a rămas vacant după alegerea lui Andrei Andreicuţ ca mitropolit al Clujului.

Adunarea Eparhială se ţine la Cluj

„Numele celor doi ierarhi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan vor fi prezentate membrilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iulia, care pot cere completarea listei de candidaţi, cu încă un ierarh, dacă consideră  necesar. Toate sunt apoi supuse votului Sfântului Sinod al BOR, care poate completa lista cu încă un nume“, a precizat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. Î

ntrunirea membrilor Adunării Eparhiale va avea loc marţi, tot la Cluj-Napoca, de la ora 10.00. Conform reglementărilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pot fi propuşi pe lista candidaţilor ierarhii care nu au împlinit 70 de ani, au minim şapte ani de episcopat şi care s-au remarcat prin viaţă curată, cultură teologică, zel misionar şi simţ gospodăresc. Procesul de alegeri se va finaliza în 19 mai 2011, când are loc întrunirea Sinodului BOR la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti. În total, 9 membri ai Sinodului BOR îndplinesc condiţiile pentru a fi propuşi pentru scaunul Arhiepiscopal de la Alba Iulia.

image

Mitropolitul Andrei Andreicuţ

Potrivit informaţiilor vehiculate în mediile teologice din Alba şi Cluj, trei ierarhi au şanse de a ajunge în scaunul vacant de la Alba Iulia: Vasile Someşanul şi Irineu Bistriţeanul, Episcopi ai Clujului, Vadului şi Feleacului, şi Ioan Selejan, Arhiepiscop de Harghita şi Covasna.

Cine sunt candidaţii cu şanse?

Episcopul-vicar Vasile Someşanul a fost „tuns“ în monahism în 1995, la Alba-Iulia, avându-l ca naş de călugărie pe Mitropolitul Andrei. Trei ani mai târziu a fost numit, episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit arhiereu la Mănăstirea Nicula. Acesta a fost mandadat de Mitropolitul Andrei să oficieze slujba de Paşti, în 25 aprilie 2011, la Arhiepiscopia din Alba Iulia. Acest lucru a întărit unele zvonuri că Vasile Someşanul este susţinut de Mitropolitul Andrei pentru a deveni noul Arhiepiscop.

Irineu Bistriţeanul, a fost contracandidatul lui Andrei Andreicuţ la Mitropolia Clujului. A declarat că, dacă nu va câştiga scaunul metropolitan, nu va mai candida pentru niciun alt tron episcopal din România. Poate fi, însă, propus ca şi candidat de una dintre structurile implicate în procesul de alegeri.

Un alt nume vehiculat este cel al ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscop de Harghita şi Covasna. În 1994, a fost ales Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop al nou înfiinţatei Episcopii de Covasna şi Harghita, cu sediul la Miercurea Ciuc. În 2009 a fost ridicat la rang de arhiepiscop.

Devine arhiepiscop de Alba Iulia candidatul care obţine voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor Sinodului prezenţi la şedinţa din 19 mai 2011.  Dacă nici unul dintre candidaţi nu va  întruni numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate, pentru că sunt permise şi abţinerile, decid sorţii.

Citiţi şi: Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ este succesorul lui Bartolomeu la Mitropolia Clujului

Ultima zi a mitropolitului Andrei Andreicuţ la Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite