Alba: Directorul adjunct de la Finanţe şi trei inspectori fiscali au fost arestaţi preventiv. Sunt acuzaţi că au sprijinit un grup infracţional (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au decis să îi reţină pentru 24 de ore pe directorul adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, pe şeful de serviciu Dorin Conţan şi pe inspectorii fiscali Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas. Cei patru au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile joi dimineaţă de Curtea de Apel Alba Iulia. Sunt acuzaţi de spirjinire a unui grup infracţional şi favorizarea infractorului.

Avocat în dosarul funcţionarilor de la DGFP Alba arestaţi: „Nu există probe la dosar. Sunt doar interpretări ale Codului fiscal“

Conflictul de interese al directorului adjunct de la Finanţe, arestat preventiv pentru sprijinirea unui grup infracţional

UPDATE 08.00: Cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv de Curtea de Apel Alba Iulia pentru 29 de zile. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Recursul a fost declarat de Dobra, Conţan, Ispas şi Sârbu imediat după pronunţarea sentinţei. Judecătorul a luat decizia joi dimineaţă la ora 07.00.

UPDATE ore 01.10: Cei patru inculpaţi (Ioan Dobra, Dorin Conţan, Ioan Sârbu şi Ioan Ispas) reţinuţi de procurorii DIICOT au fost aduşi la Curtea de Apel. Aici urmează să fie judecate propunerile procurorilor de arestare preventivă a acestora. Şedinţa de judecată se anunţă una lungă. Decizia judecătorului va fi pronunţată spre dimineaţă.

image

UPDATE ora 19.40: Şedinţa de judecată este programată după ora 22.00, iar o sentinţă este aşteptată târziu în noapte.

UPDATE ora 18.30: Procurorii DIICOT au decis să îi reţină pentru 24 de ore pe directorul adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, pe şeful de serviciu Dorin Conţan şi pe inspectorii fiscali Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas. Cei patru vor fi prezentaţi în această seară la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile. Sunt acuzaţi de spirjinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Directorul firmei Pomponio, Cosmin Ioan Limbean, a fost lăsat liber de procurori şi a părăsit sediul DIICOT.

image

Cosmin Ioan Limbean, asaltat de ziarişti la ieşirea din sediul DIICOT

UPDATE ora 14.30: Surse neoficiale susţin că un ajutor important ar fi fost oferit anchetatorilor în acest caz de către fostul directorul general al DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin. În perioada cât s-a aflat la conducerea Finanţelor, în cursul anului 2010, Bogin a intrat în conflict cu mai mulţi angajaţi printre care şi directorul adjunct Ioan Dobra. Bogin ar fi reclamat faptul că mulţi dintre funcţionarii de la Finanţe au firme prin care asigură activităţi de contabilitate sau audit la alte societăţi şi, implicit, protecţia acestora. Ştefan Bogin este judecat pentru cumpărare de influenţă (detalii aici) în dosarul în care au mai fost trimişi în judecată decanul Baroului de Avocaţi, Doina Scutea, omul de afaceri Alexandru Duca şi doi foşti ofiţeri SIE.

UPDATE ora 13.30: Senatorul PDL de Alba Nicolae Dobra a declarat pentru Mediafax că nu ştie ce acuzaţii i se aduc fratelui său, Ioan Dobra, directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe Alba, precizând că acesta i-ar fi spus la telefon că este nevinovat şi că nu a comis nicio infracţiune. Nicolae Dobra a spus că l-a sunat, miercuri dimineaţă, pe fratele său, Ioan Dobra, directorul adjunct al DGFP Alba, iar acesta i-a confirmat că este audiat de procurorii DIICOT, precizându-i însă că "nu a făcut nicio infracţiune".

Dobra a afirmat că a avut o discuţie foarte scurtă cu fratele său şi că nu ştie mai multe despre acuzaţiile care i se aduc, însă nu crede că acesta a comis vreo infracţiune. "Nu stau zi de zi cu el, dar nu cred că fratele meu a făcut vreo infracţiune economică", a spus Nicolae Dobra. El a adăugat că nu doreşte să facă mai multe comentarii şi aşteaptă ca organele abilitate să dispună măsurile legale în acest caz.

Ioan Dobra se află în conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba de aproape 15 ani, ocupând, pe rând, funcţiile de director general şi de director adjunct.

UPDATE, ora 12.20: La sediul DIICOT Alba Iulia sunt audiaţi  cinci funcţionari de la Direcţia Finanţelor Publice Alba şi directorul grupului de firme Pomponio, ce aparţine omului de afaceri Luca Anversa.

Numele funcţionarilor de la Finanţele Publice Alba audiaţi de procurori  sunt: Dobra Ioan- director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae- şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan-inspectori fiscali.

Pe lângă angajaţii Fiscului, este audiat şi directorul grupului Pomponio, Cosmin Ioan Limbean. Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri italian Luca Anversa s-a prezentat ieri, la sediul DIICOT, pentru audieri.

UPDATE ora 11.50: Potrivit unui comunicat de presă al Birgăzii de Criminalitate Organizată Alba Iulia persoanele audiate în prezent sunt acuzate de  constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, favorizare infractorului, conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare.


Omul de afaceri Luca Anversa este acuzat că a constituit gruparea infracţională

image

UPDATE ORA 11.15: La sediul DIICOT a ajuns Ioan Dobra, directorul adjunct al DGFP Alba, pentru a fi audiat de procurori. Funcţionarul public a declarat la intrarea în sediul instituţiei că nu cunoaşte motivele pentru care a fost chemat, precizând doar că a venit pentru a purta o discuţie cu procurorii.

Între timp, la sediul Direcţiei de Finanţe Publice Alba continuă percheziţiile. Se ridică documente oficiale şi calculatoare care sunt aduse pe masa procurorilor.

UPDATE ORA 9.40: Omul de afaceri Luca Anversa, patronul firmei Pomponio S.A. Alba Iulia, mai este cercetat în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“, în care este acuzat de instigare la şantaj. Află mai multe AICI.  

UPDATE ORA 9.30: Ioan Dobra, directorul adjunct al DGFP Alba, este fratele senatorului PD-L Nicolae Dobra.

UPDATE ORA 9.20: Angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice Alba se află la sediul instituţiei pentru a pune la dispoziţia anchetatorilor o serie de acte şi documente.  Ei urmează să fie duşi la DIICOT pentru audieri.

UPDATE: Comunicatul de presă al DIICOT:

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează 10 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Alba, în vederea  destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializată în  săvârşirea de infracţiuni din sfera  macrocriminalităţii economico-financiare.

În fapt, se reţine că învinuiţii Anversa Luca, cetăţean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena şi Goia Ana Maria  au constituit  o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea  de beneficii financiare substanţiale. Valoarea prejudiciului este estimată la 2.200.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv învinuiţii Dobra Ioan- director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae- şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan şi Cioată Cristina- inspectori fiscali, în sarcina acestora reţinându-se că  şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea  de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea  în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale.

Se  mai reţine că, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, învinuiţii  nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor.De asemenea, se reţine că învinuitul Dobra Ioan se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.

 Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscală prev. de art. 9 lit. b din Legea nr. 241/2005, favorizarea infractorului, prev. de art. 264 C.p., conflict de interese, prev. de art. 253/1 C.p., omisiunea sesizării organelor judiciare, prev. de art. 263 al. 1,2 C.p. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia  au fost conduse pentru audiere 10 persoane  Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti din cadrul  B.C.C.O. Alba Iulia."

Aceştia caută mai mulţi suspecţi acuzaţi de de spălare de bani, printre ei aflându-se şi şase angajaţi de la Finanţe Alba, suspectaţi că ajutau evazioniştii. Unul dintre suspecţi este director adjunct executiv la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, altul şef serviciu, iar ceilalţi patru sunt inspectori.

Anchetatorii au precizat că suspecţii, printre care se află şi un cetăţean italian, „au constituit o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale". Mai mult, aceştia au adăugat că valoarea prejudiciului este estimată la 2,2 milioane de lei, reprezenzând impozit pe profit şi TVA.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite