Alba: UPDATE Se închid spitalele. 42 de bolnavi psihic de la Baia de Arieş, transferaţi în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, spitalele din Ocna Mureş, Zlatna şi Baia de Arieş nu mai pot face internări. 240 de angajaţi sunt afectaţi de decizia ministerului. Cele trei unităţi deservesc o populaţie de 50.000 de oameni.

Citiţi şi: GALERIE FOTO Protest la Centrul de Sănătate din Baia de Arieş. Angajaţii nu au permis transferul bolnavilor psihic

UPDATE ora 12.20: Situaţia la Baia de Arieş s-a calmat, după intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel. Acesta a promis că va susţine transformarea centrului de sănătate în secţie externă a Spitalului Judeţean. Un protocol pe această temă va fi semnat astăzi după-amiază la Alba Iulia. De menţionat că ministrul Sănătăţii a respins această soluţie în cazul spitalelelor din Ocna Mureş şi Zlatna. Rămâne de văzut cum se va asigura finanţarea acestor unităţi medicale în noile condiţii. Angajaţii de la Baia de Arieş stau în continuare la poarta instituţiei pentru a nu permite accesul ambulanţelor care ar urma să transporte pacienţii în judeţul Hunedoara.

UPDATE ora 11.00: La Baia de Arieş a sosit şi directorul DSP Alba, Horea Timiş. Este prezent şi liderul Sanitas Alba, Marius Sepi. Desfiinţarea centrului de sănătate va lăsa fără un loc de muncă aproximativ 80 de persoane. Acestea se opun transferării bolnavilor în Hunedoara şi susţin că acest lucru se poate face doar cu acceptul familiilor acestora. La spital au sosit familiile unor bolnavi, care, de asemenea, nu sunt de acord cu evacuarea rudelor şi transportul în judeţul Hunedoara.

UPDATE ORA 10.00: La spitalul din Baia de Arieş se aşteaptă sosirea mai multor ambulanţe pentru a transfera un număr de 42 de bolnavi psihic la un centru de sănătate din Hunedoara.

Primarul din Baia de Arieş, Gheorghe Bora susţine că prin această măsura nu se reduc cheltuielile. „Nu înţeleg această decizie de desfiinţare a spitalului“, a spus Gheorghe Bora.

Citiţi şi: Se închid trei unităţi medicale din Alba. Pacienţii transferaţi la alte spitale

Desfiinţarea spitalelor din Ocna Mureş şi Zlatna, a creat o situaţie tensionată în rândul anagajaţilor din aceste instituţii, dar şi în comunităţile locale. Nimeni nu şi ştie ce se va întâmpla cu cele 240 de persoane, din care 25 de medici, care lucrează în cadrul acestora.

Decizia ministerului ar urma să intre în vigoare de astăzi, 1 aprilie 2011, şi viziează desfiinţarea în total a 250 de paturi.

Zeci de kilometri pe drum

La spitalul din Ocna Mureş lucrează 145 de persoane, dintre care nouă medici şi 60 de asistente medicale. „Nu ştim ce se va întâmpla cu noi. Personalul medical ar trebui redistribuit în alte spitale, dar despre cel auxiliar şi de personalul TESA nu s-a spus nimic“, a afirmat directorul economic al instituţiei, Adriana Boroş.

În această situaţie se află 80 de oameni, care, teoretic, de astăzi nu mai au un loc de muncă. Spitalul are 90 de paturi şi deserveşte o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori. Bolnavii vor fi nevoiţi să meargă 25 de kilometri, la spitalul din Aiud, sau chiar 50 de kilometri, la Alba Iulia.

„Dacă vom primi de la casa de asigurări o decizie că nu se mai finanţează spitalul o vom contesta în instanţa de judecată. Oamenii din Ocna Mureş nu pot sta să moară pe treptele spitalelor din Aiud sau Alba Iulia. Consiliul local nu va aproba niciodată desfiinţarea spitalului“, a spus primarul oraşului, Augustin Drăguţ.

Casa de Asigurări aşteaptă lămuriri

Aceeaşi realitate este întâlnită şi la Zlatna şi Baia de Arieş. Aici, însă, impactul social nu este atât de mare pentru că unităţile medicale sunt mai mici, iar populaţia deservită nu depăşeşte 10.000 de locuitori în fiecare caz. La Zlatna existau până astăzi 40 de paturi, iar la Baia de Arieş, 65.

Personalul auxiliar şi TESA care îşi va pierde locurile de muncă în cele două oraşe din Apuseni se ridică la aproximativ 50 de persoane. Şi în aceste cazuri, bolnavii vor parcurge zeci de kilometri la spitalele din Câmpeni şi Alba Iulia.

„Deocamdată nu am primit nicio adresă de la minister sau de la casa naţională de sănătate cu privire la oprirea finanţării pentru cele trei spitale. Mergem în continuare ca şi până acum. Contractul cadru este prelungit cu acte adiţionale pentru încă două luni“, a afirmat Gheorghe Ştef, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Mult mai clar din acest punct de vedere a fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba. „Nu se mai poate reveni în legătură cu aceste unităţi medicale. Ordinul ministrului va fi respectat“, a spus medical Horea Timiş.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite