Sânii, o „armă mortală“ a femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele sunt conştiente de atuul pe care îl poartă în sutien. Dacă au sânii frumoşi, îi „scot în faţă“, dacă nu, îşi cumpără sutiene push-up. În urmă cu câţiva ani, multe femei îşi doreau sâni exagerat de mari, dar acum s-au reorientat. Vor un bust natural, care să se potrivească proporţiilor corpului.

Iulia Dan (25 de ani) este foarte mândră de sânii ei. Din gimnaziu toată lumea i-a spus ca are sâni frumoşi şi de-atunci au început să-i placă şi ei.

Cât de normală este gelozia în cuplu

De ce ne minţim pe noi înşine

Pentru ea, sânii frumoşi sunt ridicaţi, „ca un fel de push-up", mari, dar nu exageraţi. Asta nu e o regulă însă. Îi plac şi sânii mici, dacă bustul arată bine. „Nu trebuie să ai sânii foarte mari ca să ai bustul frumos. Am o prietenă care-i are mici, dar ştie ce fel de sutien să poarte ca bustul ei să arate bine", spune ea.

Iulia îşi pune în valoare sânii, dar nu exagerează, pentru că nu-i place să fie fluierată pe stradă. „Port decolteu, dar doar din când în când", adaugă ea.

În ultima perioadă, femeile au început să fie din ce în ce mai interesate de aspectul lor fizic. Unele îşi schimbă coafura, altele îşi înnoiesc garderoba, iar altele îşi pun în valoare calităţile cu care au fost înzestrate sau apelează la medicina estetică pentru a avea formele dorite. Operaţiile de mărire a bustului sunt printre cele mai căutate, spun medicii esteticieni.

Natural sau artificial?

Dacă unei femei i-ar creşte piciorul cu un număr, nimeni nu ar vedea diferenţa, dar, dacă i-ar creşte sânii cu o măsură, s-ar observa imediat. Doctorul estetician Morad Iancu spune că un bust bine proporţionat este cel mai reprezentativ semn al femeii senzuale.

„Româncele au început să acorde, în ultimii ani, o mai mare importanţă aspectului fizic. Fie că vorbim de o îmbunătăţire a înfăţişării sau de nevoia de a-şi creşte respectul de sine, femeia din România de astăzi recurge la medicina estetică pentru confortul propriu, dar şi pentru o mai bună adaptare la mediul social sau profesional", spune medicul Morad Iancu, de la Luxury Aesthetics.

În ultima perioadă, a crescut cererea pentru măririle de sâni, dar se merge în special pe metoda nechirurgicală, pe baza unui „gel injectabil, biodegradabil". În general, femeile îşi doresc un bust natural, proporţionat cu corpul.

„O mică parte din paciente îşi doresc un bust mai mare decât ar fi recomandat ca «natural» pentru corpul lor", spune Morad Iancu, convins că vedetele locale sau internaţionale intens mediatizate au o puternică influenţă asupra româncelor.

Au luat în greutate

Dacă într-o anumită perioadă femeile îşi doreau sâni exagerat de mari, acum, această tendinţă s-a mai temperat, spune Alexandru Blidaru, doctor oncolog şi profesor universitar la Catedra de Oncologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila".

Specialistul nu poate afirma că mărimea sânilor se schimbă odată cu generaţiile, dar confirmă că greutatea unei persoane influenţează măsurile la sutien:

„De obicei, aceste măsuri nu sunt perceptibile. Ce am remarcat însă e că, de cele mai multe ori, consultaţiile mele se încheie cu «Ar trebui să slăbiţi». Un lucru e clar: greutatea populaţiei feminine a crescut", spune el.

Medicul a ajuns astfel să recomande din ce în ce mai mult chirurgia de reducere a sânilor. „Multe intervenţii se fac din motive estetice, dar foarte multe, din motive medicale, pentru că greutatea mare a sânului determină tulburări de statică, solicitând pe termen lung coloana vertebrală", adaugă el.

În ultima vreme, interesul pentru propria imagine le-a făcut pe românce să acorde o mai mare importanţă sânilor şi controlării lor regulate. „Medicii îmi cer o evaluare a stării sânilor înainte de operaţiile estetice. Dacă acum câţiva ani era o cerere mai nebună şi multe persoane care nu ar fi avut nevoie doreau astfel de operaţii, în ultima vreme cred că se cer doar atunci când persoana percepe în dimensiunea bustului un handicap. Acum tehnicile sunt performante şi rezultatele sunt mai bune. Cum, de-a lungul timpului, au fost făcute mai multe asemenea operaţii, există şi experienţa monitorizării şi a controalelor - ecografie, mamografie", spune doctorul Alexandru Blidaru.

"De cele mai multe ori, consultaţiile mele se încheie cu «Ar trebui să slăbiţi». Un lucru e clar: greutatea populaţiei feminine a crescut."
Alexandru Blidaru
doctor oncolog

Româncele vor să-şi pună în valoare bustul

Româncele îşi doresc sâni mai mari şi mai frumoşi, dar nu neapărat prin operaţii estetice, ci cu ajutorul unor sutiene care să le pună în valoare bustul. „Modelele cel mai bine vândute sunt cele push-up; inclusiv clientele care poartă cupe mari - D, E - solicită frecvent acest model", spune Teodora Marin, director general Etam.

Cristina Stan, brand manager Women's Secret, confirmă: „Tinerele preferă modele de tip push-up în culori şi printuri în trend cu hainele, care le accentuează linia bustului, pe când femeile de vârstă mijlocie sunt mai interesate de confort şi de calitatea sutienelor, dar şi de preţ". Acelaşi lucru îl spune şi Oana Mocănaşu, marketing coordinator La Senza.

„Surprinzător este faptul că, indiferent de mărimea bustului, majoritatea solicită sutienul push-up". Cea mai vândută mărime este 75B, spune Cristina Stan, care adaugă că nu a observat o schimbare în cererea de măsuri mari. În general însă, spune Teodora Marin, cupele cele mai căutate sunt C şi D, iar creatorii de lenjerie intimă s-au conformat şi merg şi ei, în ultima perioadă, pe o accentuare a bustului.

Sutienul contează

Femeile acordă o mai mare atenţie decât în trecut sutienelor pe care aleg să le poarte. Luând în considerare o multitudine de factori, clientele se orientează foarte mult către sutiene de tip push-up, fără bretele sau cu bretele detaşabile.

„Alt criteriu este confortul pe care îl căutăm când alegem un sutien pentru uz zilnic. Contează materialul din care este realizat (în topul preferinţelor rămâne bumbacul, deşi microfibra câştigă teren), prezenţa armăturilor de susţinere, cât şi culoarea (de cele mai multe ori femeile preferă culori neutre: alb, negru, culoarea pielii sau pasteluri calde - roz, bleu)", spune Cristina Stan, brand manager Women's Secret.

Pentru că multe femei nu ştiu încă să-şi aleagă sutienul potrivit, în magazinele care comercializează lenjerie există consilieri a căror menire este să educe clientele.

Cum afli măsura corectă la sutien?

Pentru a afla ce număr îţi trebuie, urmăreşte aceşti paşi: măsoară diametrul cutiei tale toracice, imediat sub sâni, apoi pieptul, în partea cea mai proeminentă. Caută un tabel al măsurilor şi vezi ce cupă ţi se potriveşte.

Dacă îţi cumperi însă un sutien din altă ţară, trebuie să ştii că măsurile diferă. Cele din România sunt valabile în ţările europene, mai puţin în Marea Britanie, Franţa şi Italia. Şi Statele Unite au un sistem diferit. Cupele sunt însă mereu aceleaşi.

Creşterea în greutate, în relaţie cu mărirea sânilor

Unii experţi spun că tot mai multe femei au sâni mari deoarece creşte numărul celor care apelează la implanturi. Alţii atrag atenţia asupra efectului hormonilor - ţesutul sânului este extrem de sensibil -, astfel încât unele femei şi-au dat seama că au nevoie de sutiene puţin mai mari în săptămâna de dinainte de menstruaţie. De aceea s-a făcut legătura între pilula contraceptivă şi creşterea sânilor.

„Există această tendinţă, dar noile anticoncepţionale conţin mult mai puţin estrogen, aşa că nu e drept să atribuim aceste schimbări exclusiv pilulei contraceptive", spune profesorul Pierre-Marc Cilles Bouloux, consultant endocrinolog şi doctor la London Clinic, citat de publicaţia „The Daily Mail". Alţi specialişti sugerează că hormonii artificiali din alimente ar putea avea astfel de efecte, deşi nu există studii care să certifice acest lucru.

Mărimea se schimbă

Principalul motiv rămâne astfel creşterea în greutate a populaţiei de sex feminin. „Se ştie că am devenit cu toţii mai mari. Şi cu cât luăm proporţii, cu atât mai mari vor fi şi sânii", spune şi Joanna Scurr, lector la Universitatea din Portsmouth. Aceasta explică şi că mărimea sânilor se schimbă în timpul vieţii. Sânii cresc atunci când femeia este însărcinată sau alăptează şi scad în dimensiuni la menopauză.

De asemenea, alimentaţia are o foarte mare importanţă. Nutriţioniştii spun că mâncăm mai mult şi, în general, mai nociv. „Toate aceste calorii ajung pe şolduri şi pe sâni. Femeile au început să bea mai mult alcool, ceea ce nu e doar nesănătos, ci şi îngraşă", explică şi nutriţionistul Jane Clarke.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite