Suferi de vitiligo? Fereşte-te de soare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece razele ultraviolete pot accelera depigmentarea pielii, se recomandă prudenţă în cazul expunerii la soare timp îndelungat. Iată ce terapii ajută la un control eficient al bolii.

Vitligo este o boală uşor de depistat, deoarece se manifestă prin apariţia unor pete de culoare albă pe faţă, mâini, picioare şi pe trunchi (boala debutează cu puncte mici de culoare albă). În medicina de specialitate, cauzele apariţiei acestei boli sunt neclare, deşi unele voci medicale o consideră boală autoimună. Mai exact, sistemul imunitar percepe melanocitele, celule care dau pigmentul pielii, corpuri străine şi le atacă. Prin urmare, pielea se depigmentează. Printre factorii de risc, se mai numără stresul, poluanţii, diferite traumatisme la nivelul pielii. De asemenea, prezintă un risc mare de îmbolnăvire şi persoanele care au rude care suferă de vitiligo.

Nu se tratează, dar poate fi controlat

Deoarece nu i se cunoaşte cauza exactă, vitiligo nu poate fi tratat. Din fericire, există o serie de terapii care ajută la controlarea bolii, însă cu o condiţie: bolnavul să aibă multă răbdare, deoarece rezultatele apar în timp.

Din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate pentru această perioadă, razele ultraviolete sunt extrem de nocive şi, prin urmare, persoanele cu vitiligo ar trebui să evite, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare. Aceasta cu atât mai mult cu cât şi nivelul de stres cu care ne confruntăm zilnic atinge cote alarmante.

În ceea ce priveşte tratamentul de control al bolii, se poate realiza prin mai multe metode. „În primul rând, se poate face psihoterapie, mai ales atunci când localizarea petelor pune în pericol socializarea cu cei din jur. În al doilea rând, se pot utiliza creme colorante care camuflează petele (creme colorante rezistente la apă care au palete largi de culori, pentru a se adapta oricărei nuanţe de piele şi care se şterg numai cu demachiante speciale). În al treilea rând, se pot folosi autobronzante care, prin oxidare, rămân pe piele câteva zile”, explică medicul primar dermatolog Anca Zbranca de Clinica Roderma din Iaşi.

De asemenea, se pot folosi corticoizi şi stimulatori de melanogeneză, care au rolul de a recolora, parţial, unele leziuni.

Deoarece procesul de repigmentare este de durată şi extrem de obositor, unele persoane, îndeosebi tinerii, au tendinţa de a renunţa la tratament. Este greşit, spun medicii. Şi asta deoarece, cu cât zona depigmentată este mai mare, cu atât procesul de repigmentare va fi mai greu atunci când vor apărea tratamente revoluţionare.

Mai multe informaţii despre vitiligo poţi afla accesând site-ul: www.vitiligo.ro.

Citeşte şi:

Scapă de pistrui cu cele mai bune remedii naturale!

Cât de eficiente sunt împachetările anticelulitice

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite