Dan Rău, șeful Observatorului Seismologic Timișoara: “Să ne așteptăm la un cutremur puternic din zona Vrancea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Rău, șeful Observatorului Seismologic din Timișoara spune că bănățenii pot sta liniști din punct de vedere al cutremurelor. Veștile nu sunt la fel de liniștitoare în ceea ce îi privește pe cei din Vrancea.

Ultimele cutremure care au avut loc în judeţ i-au alarmat pe bănăţeni. În decurs decurs de trei zile, timişenii au avut parte de două cutremure, de 3,1 și 3,6 grade pe scara Richter, resimţite destul de tare în zonele epicentrale. Dar au fost apoi numeroase replici, despre care nu s-a mai vorbit deloc.

E normal să fie cutremure aici, pentru că în Banatul este a doua zonă seismic din România, după Vrancea. Dar suntem feriți de Dumnezeu. Natura solului, sedimentară, nu poate acumula energie şi nu permite un seism distrugător. Cutremurele de aici sunt de suprafaţă, la 10-12 kilometri. E adevărat că sunt imprevizibile, nu poţi să spui când şi cum va fi următorul”, a spus Rău.

Cutremur de 3,1 pe scara Richter la Timişoara: "Am crezut că se rupe casa în două"


Un nou cutremur în județul Timiș: aparatele au indicat 3,6 grade pe scara Richter


Misterul cutremurelor din Timiş: "Sunt imprevizibile, nu poţi să spui când şi cum va fi următorul" FOTO


Nu același lucru se poate spune despre activitatea seismică din zona Vrancea, diferită de cea din Banat. Dan Rău avertizează că ne putem aștepta la un nou cutremur devastator, ca cel din 1977. “În zona Vrancea e cu totul altceva. Acolo există o activitate seismică de 1.000 de ani. S-a văzut în ultimul secol că o dată la 35 de ani vine un cutremur devastator. Așa că nu trebuie să mire pe nimeni dacă vine un seism puternic”, a mai spus Rău.

Nimeni nu poate să prezică un cutremur, însă populația poate fi pregătită și instruită, afirmă Dan Rău. “Un seism nu poate fi prezis, anticipat.  Există o teorie cu 21 de secunde, dar acesta poate creea mai multe victime din cauza panicii și poate fi de fapt o alarmă falsă. Cel mai important este disciplina în construcții”, a mai declarat șeful Observatorului Seismologin din Timișoara.

Cum au trăit cei din Banloc cel mai mare cutremur din istoria Banatului: "A urlat pământul, am zis că vine sfârșitul lumii"






Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite