Misterul cutremurelor din Timiş: "Sunt imprevizibile, nu poţi să spui când şi cum va fi următorul" FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele cutremure care au avut loc în judeţ i-au alarmat pe bănăţeni, care au înroşit telefoanele Observatorului Seismologic. În decurs decurs de trei zile, timişenii au avut parte de două cutremure resimţite destul de tare în zonele epicentrale. Sâmbătă, la Chişoda, aparatele au arătat 3,1 grade pe scara Richter, iar luni, lângă Chizătău, au fost 3,6 grade.

Puţini ştiu însă că în Banat au fost mult mai multe seisme şi replici, dar de intensitate mică, detectate doar de acele de la Observatorul Seismologic. „Toate aceste cutremure sunt normale pentru Banat, având în vedere că este a doua zonă seismologică din România, după cea din Vrancea. În utima vreme s-a reactivat falia pe axa Partoş - Banloc - Voiteg - Sacoşu Turcesc - Topolovăţ. Aceste ultime cutremure au fost exact pe aceaşi fractură”, a explicat Dan Rău.



GALERIE FOTO

Cu toate acestea, locuitorii din Banat nu au motive de îngrijorare. Cu cât sunt mai multe cutremure, cu atât energia tectonică scade, iar un seism devastator este puţin probabil în această zonă. „Banatul este ferit de Dumnezeu şi din acest punct de vedere. Natura solului, sedimentară, nu poate acumula energie şi nu permite un seism distrugător. Cutremurele de aici sunt de suprafaţă, la 10-12 kilometri. Sunt imprevizibile, nu poţi să spui când şi cum va fi următorul”, a mai spus Rău.

image

Seisme puternice la Banloc şi Moldova Nouă

Cei care locuiesc în apropierea zonelor de epicentru au simţit puternic mişcările telurice. La Chişoda, epicentrul a fost chiar lângă CET, în timp ce la Chizătău a fost pe pajiştea unui sătean. „Poate să fie şi sub casa unui om. Eu nu aş dori să fiu în locul acelora. Cu toţii vorbesc de o bubuitură puternică. Unii au spus că au crezut că a explodat CET-ul. Energia este eliberată prin undă sonoră”, a afirmat specialistul.

Ultimul cutremur puternice din perioada modernă a Banatului a avut loc pe 12 iulie 1991, cu epicentrul la Banloc şi a avut 5,7 grade pe scara Richter. Sute de case s-au dărâmat, iar o persoană şi-a pierdut viaţa. A fost urmat de sute de replici. Despre cutremurele din Banat au scris însă istoricii de sute de ani. Un cutremur puternic a fost consemnat în 1879, la Moldova Nouă, fiind rase de pe faţa pământului câteva localităţi de pe malul Dunării. ;

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite