Ceaiul cu bergamotă scade nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cană fierbinte cu ceai
O cană fierbinte cu ceai

Extractul din portocala de Calabria conţine cantităţi importante de polifenoli şi ar putea înlocui statinele în cazul persoanelor care prezintă reacţii adverse la tratament.

Portocala bergamotă folosită pentru obţinerea ceaiului Earl Grey stimulează arderea grăsimilor şi scade glicemia, arată un studiu realizat la Universitatea din Cantanzaro, Italia. Medicii au analizat un grup de 200 de persoane care au primit tablete cu 1 g extract de bergamotă înainte de mese. După o lună de tratament, testele sangvine au arătat o scădere a nivelului colesterolului rău (LDL) cu 39%, a glicemiei cu 22% şi o creştere a nivelului de colesterol bun (HDL) cu 41%.

Bergamota conţine cantităţi importante de polifenoli, mult mai mari decât cele din alte specii de citrice. Doi dintre ei, Brutelidin şi Metilidin, scad biosinteza colesterolului într-un mod similar acţiunii statinelor şi nu se regăsesc în alte citrice", a spus dr. Vincenzo Mollace, profesor la facultatea de farmacologie în cadrul Universităţii italiene, citat de publicaţia Daily Mail.

Portocala bergamotă, în tablete sau în ceai

Într-un alt studiu, australian de această dată, persoanele care prezentau obezitate abdominală şi care au primit extract de bergamotă şi-au redus circumferinţa taliei. Tabletele cu extract de bergamotă sunt produse în Australia şi urmează să fie aprobate pentru a intra pe piaţa britanică.

Extractul de bergamotă se găseşte în cantităţi mici, sub formă de ulei, în ceaiul Earl Grey, căruia îi dă aroma specifică. Ceaiul poartă numele lordului englez din secolul al 19-lea care, conform legendei, ar fi primit această licoare de la un funcţionar chinez. Despre ceaiul negru consumat în cantităţi moderate se ştie că are efect protector asupra vaselor de sânge, datorită polifenolilor din compoziţie.

Citeşte şi:
Trei ceşti de ceai negru pe zi scad cu 60% riscul de infarct

5 ceaiuri care îţi menţin tinereţea

Bergamota este un fruct galben acru-amar din categoria citricelor. Are mărimea portocalei şi creşte în arbuşti, în sudul Italiei. Este folosită mai ales pentru parfumul ei, pentru aromatizarea ceaiurilor şi în industria cosmetică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite