CAMPANIE Tu ştii ce mănânci? Bulionul şi ketchupul, în topul produselor contrafăcute. Află cum le recunoşti pe cele de calitate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dau savoare mâncării şi datorită substanţelor nutritive din roşii sunt considerate alimente-medicament. Cu o condiţie însă: să fie autentice.

Roşiile transformate în bulion ori în pastă de tomate sau ketchup protejează împotriva cancerului de prostată şi nu numai, au arătat studiile realizate de-a lungul timpului. Aceasta deoarece, prin preparare termică, licopenul din roşii, o substanţă cu efect puternic antioxidant, devine biodisponibil (mai activ biologic).

Din păcate, cele mai multe produse obţinute din tomate sunt contrafăcute. „Potrivit regulametului 178/2002 al CE-UE orice produs care nu respectă reţeta originală este fals”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ideal ar fi să prepari în casă atât bulionul, cât şi sucul de roşii, deoarece numai aşa poţi fi sigur că mănânci ceva autentic. Iar roşiile ar trebui să fie de grădină (conţin acid glutamic care le dă un gust savuros), provenite soiuri cât mai vechi ori crescute ecologic. „Pentru a face bulion în casă este nevoie de câteva abilităţi şi, mai ales, de timp. În lipsa acestora, alternativa sunt produsele din supermarket", mai spune profesorul Mencinicopschi.

Dacă nu vrei să te păcăleşti atunci când cumperi un produs obţinut din tomate, citeşte cu atenţie eticheta. Primul ingredient trebuie să fie roşiile, de preferat, în cantităţi cât mai mari. Alege produsele care au peste 100 g de roşii la 100 g de produs.

Bulion

Dacă te uiţi cu atenţie pe eticheta unor borcane cu bulion, ai să observi că, de fapt, cumperi altceva, deoarece cele mai multe conţin sos de bulion. Pentru a păcăli cumpărătorul, producătorii inscripţionează cuvântul „bulion” cu litere mari şi cuvântul „sos” cu litere foarte mici. „Bulionul este un aliment semifluid, obţinut prin fierberea roşiilor pasate. Sosul de bulion, în schimb, este un lichid de o anumită consistenţă care are în compoziţia sa substanţe de îngroşare de tipul guma (guar, xantan). Iar când gospodinele îl văd aşa consistent cred că e autentic. Este însă un fals!”, explică profesorul Mencinicopschi.

Pastă de tomate

Între bulion şi pasta de tomate există diferenţe doar în ceea ce priveşte cantitatea de substanţă uscată adăugată. Aceasta se găseşte în cantitate mult mai mare în pasta de tomate.

Ketchup

Cel industrial conţine cantităţi foarte mici de suc de roşii autentic. Cel mai frecvent, ketchupul se obţine din suc de roşii concentrat şi, ulterior, diluat. În plus, este doldora de aditivi alimentari: gume de îngroşare, coloranţi, aromatizanţi şi conservanţi. „Ketchup-ul conţine multă sare şi zaharuri rafinate ascunse pe care aveţi tendinţa de a le ignora, însă ele stimulează apariţia cariilor şi obezităţii”, explică profesorul Mencinicopschi.

Ketchup-ul trebuie consumat cu moderaţie de diabetici, de hipertensivi şi de persoanele cu afecţiuni cardiovasculare.

Dacă vrei să cumperi un ketchup de calitate, alege-l pe cel care conţine 130 g de roşii la 100 g de produs.

Suc de roşii

Cel autentic, fără aditivi, se recomandă îndeosebi persoanelor care călătoresc cu avionul. În roşii se găsesc flavonoizi, substanţe cu efect anti-coagulant, care previn  formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, sucul de roşii se recomandă înainte de expunerea la soare, doarece contracarează efecul nociv al razelor ultraviolete.

Citeşte şi: În viitor, vei putea să bei oricât fără să te îmbeţi

Primul medicament care previne infecţia cu HIV

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite