Primul medicament care previne infecţia cu HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) este pe punctul de a da undă verde scoaterii pe piaţă a primului tratament de prevenţie a infecţiei cu virusul imunodeficienţei dobândite (HIV).

Se numeşte Truvada şi este prescris, în prezent, pentru tratarea persoanelor depistate cu HIV, dar testele au demonstrat că medicamentul poate fi utilizat şi pentru prevenirea infecţiei în cazul categoriilor la risc.
Tratamentul s-ar administra zilnic persoanelor sănătoase care au parteneri seropozitivi. Aprobarea FDA se bazează pe un studiu de trei ani care a demonstrat că o doză zilnică de Truvada scade cu 44% riscul de infecţie cu HIV în cazul bărbaţilor homosexuali şi bisexuali, cu condiţia să fie dublată de folosirea prezervativului.
Până în prezent, niciun alt medicament nu s-a dovedit eficient în prevenirea infecţiei, iar crearea unui vaccin este extrem de dificilă şi ar putea dura zeci de ani.

Citeşte şi:
De ce ne îmbolnăvesc cerinţele şefilor

România se lasă de fumat

Prezervativul tot este necesar

Potrivit specialiştilor americani, administrarea medicamentului nu ar trebui să excludă necesitatea utilizării prezervativului, fiindcă sexul neprotejat creşte riscul transmiterii unei varietăţi de infecţii, nu doar cu HIV.
Totuşi, sunt necesare teste suplimentare şi chiar îmbunătăţirea formulei actuale, deoarece studiile au arătat o protecţie mai redusă a medicamentului în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor.

De ce lecitina este indispensabilă creierului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite