România se lasă de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul fumătorilor de la noi a scăzut considerabil în ultimii opt ani. Statul român încurajează acest lucru prin programe naţionale.

4,84 milioane de români fumau în mod curent în România anul trecut, potrivit datelor Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi  (GATS), realizat în 2011 sub coordonarea Ministerului Sănătăţii. Aceasta înseamnă că prevalenţa fumatului era de 26,7% anul trecut, în vreme ce, în anul 2003, ea ajungea la 35,3%. „Şi femeile, şi bărbaţii se lasă de fumat. În 2011, a fost pentru prima dată după 1990 când prevalenţa fumătoarelor a început să scadă", potrivit medicului pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat.

Ţara noastră rămâne printre cele care au cei mai mulţi fumători raportat la populaţia generală, dar nu este în top, după cum reiese dintr-o altă statistică, realizată de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii tot anul trecut. Cel mai rău stă, la acest capitol, Grecia (49% din populaţie fumează), urmată de Austria (cu 44% populaţie fumătoare).

Mai puţine cazuri de cancer pulmonar

Tendinţa de renunţare la fumat există în întreaga Uniune Europeană, nu doar în România. Fenomenul este îmbucurător dacă ne gândim că, simultan cu reducerea numărului de fumători, se înregistrează şi o scădere a numărului cazurilor de cancer pulmonar. El provoacă cele mai multe decese prin cancer la nivel global. De altfel, cercetătorii de la City University din Londra avansau luna trecută ideea potrivit căreia, pe fondul scăderii numărului de fumători şi a frecvenţei cancerului pulmonar, speranţa de viaţă a bărbaţilor este în creştere.

grosul fumătorilor, de gen masculin

Potrivit medicului Magdalena Ciobanu, numărul femeilor care fumează s-a dublat din 1998 şi până în 2009, ajungând de la 11,3% la 21,9%.
Chiar şi aşa, cei mai mulţi fumători sunt bărbaţi. Studiul Global asupra Tutunului la Adulţi arată că 37,4% din bărbaţi au acest viciu, în vreme ce procentul în rândul reprezentantelor sexului feminin este de doar 16,7%. „Sunt persoane care văd femei tinere fumând pe stradă, în cluburi sau în restaurante şi au convingerea că nu ar fi reale studiile care spun că fumătorii sunt în mare parte bărbaţi. Aceste studii iau în calcul toate femeile române, inclusiv bătrânelele de la ţară, pentru că trebuie să respecţi anumite criterii ştiinţifice, să ştii care este situaţia la nivel naţional", explică medicul Magdalena Ciobanu.

Femeile renunţă mai greu

Reprezentantele sexului feminin se lasă mai greu de ţigări, lucru care are legătură cu motivele diferite pentru care fumează. „Bărbaţii recurg la acest viciu pentru a se simţi bine. Femeile, în schimb, fac asta ca să elimine ceva negativ. De exemplu, ele fumează când sunt singure, când sunt stresate sau supărate. Prin urmare, valoarea psihologică a fumatului este mult mai mare în cazul femeilor, iar acest lucru face renunţarea mai dificilă", potrivit psihologului Bogdana Bursuc, psihoterapeut în cadrul Programului Stop Fumat.

Consilierea psihologică, gratuită

În luna renunţării la fumat, coordonatorii Programului Naţional Stop Fumat oferă gratuit consiliere psihologică celor care vor să renunţe la ţigară. Până acum, doar tratamentul medicamentos era compensat. Pe  data de 31 mai (Ziua Mondială fără Tutun), în Piaţa Universităţii, începând cu ora 17.30, va avea loc un Manifest al celor care au renunţat la fumat cu ajutorul programului antifumat. Mai multe informaţii, pe site-ul www.stopfumat.eu sau la Tel Verde 0800878673.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite