De ce ne îmbolnăvesc cerinţele şefilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitările şefilor de a sta peste program sau de a sări peste pauza de masă intră în contradicţie cu ceea ce-ţi dictează ceasul biologic (să mănânci, să dormi etc.). Iar acest lucru ar putea fi de vină pentru o tulburare care duce la obezitate şi la diabet, susţin cercetătorii germani.

Simptomele se aseamănă foarte mult cu cele apărute în urma călătoriilor transatlantice şi a schimbării de fus orar (jet lag): dureri de cap, oboseală dusă până la surmenaj şi stare de somnolenţă la serviciu, tulburări de somn sau chiar insomnii, dezorientare, iritabilitate, depresie uşoară şi probleme digestive (constipaţie sau diaree). Toate acestea pentru că există o lipsă de sincronizare între ceasul biologic, adaptat la ora ţării de origine, şi ora locală.

Citeşte şi:
România se lasă de fumat

De ce lecitina este indispensabilă creierului

De ce apare jet lag-ul

În aceste condiţii, ritmul organismului este dat peste cap, fiindcă orele de masă şi de somn nu mai corespund cu cele obişnuite. În plus, activitatea hormonilor şi metabolismul, ambele în strânsă legătură cu ritmul circadian (ciclul noapte-zi), sunt perturbate. Manifestările de acest tip poartă numele de jet lag.
La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor cu un loc de muncă foarte solicitant, cu un program prelungit şi care nu respectă orele de masă şi de relaxare. De altfel, specialiştii germani din cadrul Universităţii din München au încadrat oboseala persistentă şi tulburările metabolice cauzate de munca în exces sub denumirea de jet lag social.
Explicaţia oferită de aceştia este că, în cazul persoanelor cu un program foarte încărcat, există o lipsă de sincronizare între ceasul biologic şi cel social. „Rezultatul jet lag-ului social este, în primul rând, privarea constantă de somn. Iar asta le face pe aceste persoane să consume mai multă cafea, mai mult alcool şi să fumeze excesiv, comparativ cu persoanele cu un program normal de lucru (de 8 ore)", explică medicul Till Roenneberg, coordonatorul studiului german.

Băutura care poate înlocui micul dejun. Află ce conţine!

Duce la obezitate şi la diabet

„Societatea modernă respectă tot mai puţin cerinţele ceasului biologic. Astfel, de multe ori, ceea ce ne cere şeful, la serviciu, intră în contradicţie cu ceea ce ne dictează ceasul biologic (să mâncăm, să dormim etc.)", precizează dr. Roenneberg.
Aşa s-ar putea explica tulburările metabolice tot mai frecvente astăzi, de tipul obezităţii şi diabetului zaharat de tip 2 (non-insulinodependent).

Nutriţionistul răspunde: Care este cea mai bună îngheţată

Trezitul cu alarma, nociv

Una dintre principalele dovezi că suferim aproape toţi de jet lag social este nevoia de a ne trezi dimineaţa cu ceasul deşteptător. „Aceasta înseamnă, pur şi simplu, că nu am dormit destul pentru a ne odihni şi că suntem predispuşi la oboseală cronică", este de părere dr. Roenneberg.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite