Nu prăji vinetele! Absorb mai mult ulei decât cartofii prăjiți!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai benefice pentru sănătate sunt vinetele coapte şi cele preparate pe grătar
Cele mai benefice pentru sănătate sunt vinetele coapte şi cele preparate pe grătar

Nicio legumă prăjită nu este 100% bună pentru sănătate. Despre cartofii prăjiți se știe că pot fi chiar cancerigeni. Ceea ce se știe mai puțin este însă că și vinetele pot deveni nocive prin prăjire.

Multe mâncăruri cu legume, ghiveciuri sau chiar toppinguri pentru paste conțin legume, care sunt prăjite mai întâi în ulei sau în unt. Într-o mare parte dintre reţete se folosesc şi vinete. Însă specialiştii atrag atenţia că aceste legume îşi pierd o parte din valoarea nutritivă prin prăjire şi, în plus, absorb uleiul ca un burete, mai mult chiar decât cartofii prăjiţi. Prin urmare, şi aportul caloric al vinetelor prăjite creşte considerabil.
De altfel, un studiu american a arătat că o vânătă prăjită timp îndelungat (până când leguma se înmoaie) poate absorbi de patru ori mai multă grăsime decât cartofii prăjiţi.
Cele mai recomandate moduri de preparare a vinetelor sunt coacerea pe grătar, la cuptor sau fierberea la baie de aburi.

Citește și:
În ce afecţiuni este indicat sparanghelul

Cum influenţează anticoncepționalele pofta de sex și relația de cuplu

Pune foarte puţin ulei

Dacă totuşi vrei să îmbunătățești gustul vinetelor adăugate în mâncare prin prăjire, adaugă foarte puțin ulei, de preferat de măsline, și nu le lăsa pe foc mai mult de trei minute. Cele mai bune vase în care le poți prepara astfel sunt wok-urile. „Modul de preparare la wok permite utilizarea unei cantități mici de grăsime li amestecul rapid și uniform al ingredientelor, menajând nutrienții din alimente", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.

Semne că ai probleme de pH

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite