Ce trebuie să ştii despre ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oul este un aliment esenţial în perioada de creştere
Oul este un aliment esenţial în perioada de creştere

Aliment important în perioada de creştere, un ou pe zi aduce nutrienţi esenţiali şi persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau hepatice.

Mult timp s-a crezut despre ouă că sunt un pericol pentru cei care suferă de boli cardiace şi hepatice. Studiile din ultimii ani demonstrează însă clar că aceste credinţe sunt doar mituri. Oul este un aliment complex, care aduce organismului toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care are nevoie, vitamine, minerale şi acizi graşi Omega 3. Mai mult, el conţine biotină, cunoscută şi sub numele de colină sau vitamina H. Biotina intervine în procesarea acizilor graşi, împiedică depunerile de colesterol şi înlesneşte funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.

În plus, chiar dacă ouăle conţin colesterol, cea mai mare parte din problemele cu colesterolul pe care le avem nu apar din cauza celui provenit din alimente, ci din cauza celui ce ia naştere în ficat în urma consumului altor produse (grăsimi saturate, dulciuri concentrate).

„Deşi recomandările medicale sunt clare şi documentate, ouăle, în special gălbenuşul sunt încă privite cu reticenţă de persoanele cu boli cardiace sau cu nivelul colesterolului crescut. Vă recomand să nu excludeţi ouăle din alimentaţie fără a vă sfătui cu un medic specialist. Gălbenuşul de ou cuprinde o serie de nutrienţi esenţiali şi astfel poate concura cu orice preparat de multivitamine", ne spune medicul Adrian Copcea, specialist nutriţionist la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Citeşte şi:
Când trebuie să chemi Salvarea

Sărbătoarea Paştelui înseamnă iertare

Pot da alergii sau intoleranţe

Problemele pe care le poate pune consumul de ouă ţin de reacţia sistemului imunitar la proteinele din albuş. Astfel, albuşul de ou se află pe locul al doilea în topul alimentelor care provoacă cel mai frecvent intoleranţă (pe primul loc se află drojdia, pe locul al treilea laptele de vacă, urmat de gluten).

„Potrivit statisticilor York Test, unul din doi copii din România suferă de intoleranţă la albuşul de ou", ne spune medicul nutriţionist Ionuţ Ştefan din Bucureşti, colaborator York Test. Intoleranţa reprezintă o reacţie anormală a sistemului imunitar, diferită de reacţia alergică, şi care produce manifestări la distanţă de la momentul consumării alimentului respectiv. Persoanele care nu tolerează oul trebuie să îl excludă din dietă pe o perioadă de trei luni, timp în care celulele cu memorie, „reactive" la ou, dispar.

După acest interval de timp, oul se va consuma rar: de exemplu, o dată sau de două ori pe săptămână. Un tip de ouă care provoacă mai puţine alergii sau intoleranţe este oul de prepeliţă.

Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet

Moi, mai bune decât tari

Cu cât este gătit mai mult, cu atât oul este mai greu de digerat. Astfel, oul fiert moale sau semimoale se digeră în una-două ore, în vreme ce un ou fiert tare se digeră în trei ore.

Dimineaţa este momentul cel mai potrivit pentru a mânca ouă. Proteinele şi lipidele din ou conferă saţietate şi furnizează organismului materialul necesar la momentul la care acesta secretă enzime precum proteaza şi lipaza.

Mai mult, potrivit unui studiu realizat la Centrul de Cercetări Biomedicale Pennington, SUA, persoanele obeze care consumă ouă la micul dejun pierd mai repede din kilograme decât cele care îşi iau acelaşi număr de calorii din alimente bogate în carbohidraţi. 

3 este cifra de pe coaja ouălor ce arată că provin de la găini crescute în baterii. Acestea au fost îmbunătăţite conform normelor europene.

Sfaturi

- Foloseşte doar vopsea alimentară pentru colorarea ouălor. Chiar şi în cazul acesteia, dacă oul s-a crăpat în timpul fierberii, este nerecomandat să-l consumi, pentru că vei mânca şi E-urile din vopsea.
- Nu mânca ouă în Noaptea de Înviere, pentru că se vor digera greu şi vei avea un somn neodihnitor.
- Pentru a verifica dacă oul este proaspăt, pune-l într-un vas cu apă. Dacă este proaspăt, va rămâne pe fundul vasului. Dacă este vechi, se va ridica spre suprafaţă.
- Refrigerează ouăle cât mai repede după ce le-ai cumpărat. Păstrează-le la frigider în ambalajul lor, la 4 grade Celsius.

Află de ce ar trebui să consumi usturoi zilnic

Nutriţionistul răspunde

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Director al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Cum să prepari un drob sănătos

Toate preparatele pe bază de organe se digeră greu şi cresc nivelul colesterolului LDL („rău"). Iată de ce ele sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli gastrice, hepato-biliare şi cardiovasculare. Pe lângă toate acestea, organele, inclusiv cele de miel, conţin purine. În urma metabolizării acestor compuşi rezultă acidul uric, care favorizează sau care agravează guta, o formă de artrită ce produce dureri de articulaţii, însoţite de roşeaţă şi de febră în crizele dureroase. Aşadar, nici bolnavii de gută nu ar trebui să mănânce drob şi alte preparate din organe. Le pot gusta însă dacă învaţă să le prepare mai sănătos.

Verdeaţa combate colesterolul „rău"

Prepară drobul cu o cantitate cât mai mare de verdeaţă, pentru că ea ajută la digestia grăsimilor şi reduce absorbţia colesterolului LDL în circulaţia sangvină. În plus, drobul este mai gustos dacă punem mai multă ceapă verde, usturoi, pătrunjel şi mărar. Ar trebui să foloseşti şi condimente dacă vrei să prepari un drob sănătos. Ele stimulează digestia şi fac grăsimile mai puţin nocive, la fel ca verdeţurile. Adaugă în organele tocate piper, ienibahar sau nucşoară. Unele persoane adaugă şi orez la drob, dar ar fi de preferat să nu facem acest lucru, pentru că amestecul de carne cu amidonoase este indigest.

Nu-l prepara la cuptorul cu microunde!

În ceea ce priveşte prepararea drobului, ar trebui să folosim cuptorul de la aragaz. Cel cu microunde nu doar că reduce din valoarea nutriţională a preparatului, dar nu coace la o temperatură omogenă, precum cuptorul clasic. În unele zone ale preparatului se ating temperaturi de 200 de grade Celsius, iar în altele - de cel mult 100 de grade Celsius. Din acest motiv, există riscul ca unii microbi patogeni să nu fie distruşi în timpul preparării, lucru care ne expune pericolului de a face toxiinfecţii alimentare. Organele, cu atât mai mult, trebuie gătite bine, la temperaturi ridicate, pentru că sunt uşor perisabile şi pot fi contaminate cu bacterii.

info
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite