Află de ce ar trebui să consumi usturoi zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creează un scut protector în jurul principalelor organe, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare, cancerului, reumatismului şi hipertensiunii.

Dacă facem o trecere în revistă a nutrienţilor care se găsesc în usturoi, vedem că este o sursă esenţială de vitamine (A, complexul B (B1 şi B6) şi C), de minerale (magneziu, calciu, potasiu, iod, zinc), de aminoacizi şi de enzime.

Scade semnificativ riscul de cancer

Potrivit specialiştilor americani de la Institutul Naţional Împotriva Cancerului, persoanele care consumă zilnic usturoi prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer. Mai exact, ele sunt protejate de cancer de stomac, de colon, de sân, de esofag şi de cancer bucal. Explicaţia este că în acest aliment se găseşte alicină, o substanţă cu efect puternic anticancerigen care se eliberează numai atunci când usturoiul este pisat. Într-un singur câţel de usturoi se găsesc circa nouă miligrame de alicină.

Reglează nivelul tensiunii şi protejează inima

Oamenii de ştiinţă australieni de la Universitatea Adelaide au constatat că hipertensivii care consumă zilnic un căţel de usturoi reuşesc să-şi menţină mai uşor tensiunea sub control. În caz contrar, boala evoluează şi se complică, creând astfel premisele apariţiei infarctului şi accidentului vascular cerebral (AVC). Pe lângă faptul că normalizează nivelul tensiunii arteriale, usturoiul previne şi apariţia aterosclerozei, afecţiune a vaselor de sânge care stă la originea multor probleme cardiovasculare. Mai exact, reduce nivelul colesterolului „rău"  (LDL), responsabil de formarea ateroamelor (depunere de grăsimi pe vasele de sânge), şi creşte nivelul colesterolului „bun” (HDL). De asemenea, scade şi nivelul trigliceridelor.

Antibiotic natural

Alicina din compoziţia usturoiului este renumită şi pentru proprietăţile antibiotice. Cel mai elocvent studiu privind efectul antibiotic al usturoiului este cel realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Boston. Oamenii de ştiinţă au observat o ameliorare a stării de sănătate a voluntarilor diagnosticaţi cu penumonie stafilococică şi streptococică şi care prezentau rezistenţă la antibiotice.

De asemenea, în cartea „Cheia Longevităţii”, dr. Mihai-Alin Scarlat spune că usturoiul are acţiune favorabilă în unele afecţiuni digestive (diaree, balonări) şi acţionează ca un antiseptic pulmonar în cazul unor afecţiuni respiratorii (emfizem, bronşită, astm). În plus, usturoiul are rol anticoagulant, prevenind formarea cheagurilor de sânge. Ba, mai mult, conţinutul bogat în sulf îl recomandă în  caz de afecţiuni reumatismale.

De asemenea, datorită vitaminelor cu rol puternic antioxidant (vitaminele A şi C), usturoiul previne îmbătrânirea precoce.

Citeşte şi:
De ce este bine să mâncăm carne de miel

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite