7 ponturi pentru a avea mai multă energie în timpul zilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când au foarte mult de lucru, angajaţii sar peste pauza de masă
Când au foarte mult de lucru, angajaţii sar peste pauza de masă

Cu toţii avem dimineţi în care abia reuşim să ne urnim din pat. Mersul la serviciu, fie că durează 30 de minute, fie o oră, ni se pare mai degrabă o cursă de escaladare montană decât una cu autobuzul sau cu maşina. Pentru a dobândi mai multă energie, iată şapte ponturi care-ţi pot creşte nivelul de energie fizică şi psihică.

1. Cereale la micul dejun

Cereale integrale

Începeţi ziua cu un mic dejun cu cereale integrale! Nutrienţii din cereale vă vor ajuta să aveţi energie o perioadă mai mare din zi. Un studiu efectuat de către profesorii Universităţii din Cardiff (Marea Britanie) arată că persoanele care mănâncă cereale integrale dimineaţa au cu 10% mai puţine riscuri de a fi doborâţi de oboseală sau de depresie.

Ce carenţe ascund poftele alimentare

2. Cafea cu lapte în loc de espresso

Caffe Latte

Specialiştii atrag atenţia că nu e bine să fim dependenţi de cafea pentru a avea enegie. În locul mai multor cafele de tip espresso, mai bine alegeţi un caffe latte pe care să îl beţi încet. Procesul de absorbţie este similar cu cel al cerealelor integrale. Dacă beţi lent cafeaua cu lapte, organism primeşte cantităţi mai mici de cofeină, dar suficiente pentru "a fi în priză" pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă sorbiţi dintr-un foc trei espresso, organismul atinge rapid maximumul de energie, dar la fel de rapid revine la starea iniţială - cea lipsită de vlagă.

Ce consecinţe poate avea abuzul de cafea

3. Mâncaţi des şi puţin

Nutriţioniştii recomandă să mâncăţi câte puţin, o dată la trei-patru ore. Astfel, nu riscaţi să intraţi în hipoglicemie, zahărul din sânge menţinându-se la un nivel relativ constant. Totodată, primind mai des mâncare - în cantităţi reduse - organismul este "instruit" să proceseze mai des hrana. Astfel, creşte ritmul metabolismului, iar arderile se amplifică. Mâncând câte puţin şi echilibrat la fiecare trei-patru ore, puteţi da jos chiar şi câteva kilograme.

4. Apă, apă şi iar apă

Fată care bea apă

Durerile de cap pot fi un semn al deshidratării. Pentru a funcţiona, creierul consumă o parte importantă din apa din organism, iar lipsa ei poate genera dureri de cap.

Totodată, multe persoane care se plâng de oboseală sunt, de fapt, deshidratate. Un studiu recent a fost efectuat pe un grup de atleţi. Timp ce 15 ore, le-a fost redus aportul de apă, dar nu şi hrana. Rezultatele cercetării au arătat că 92% din ei au fost răpuşi de oboseală din cauza deshidratării. Unii dintre ei au înregistrat dificultăţi de concetrare şi chiar pierderi de memorie, informează Today Health.

Specialiştii mai atrag atenţia că nu trebuie să aşteptăţi să vi se facă sete ca să beţi apă. Setea este, de fapt, un indicator al deshidratării. Recomandat este să beţi guri mici de apă, la intervaluri mici de timp. Totodată, plimbaţi apa prin gură înainte de a înghiţi. Odată combinată cu saliva, va fi mai uşor absorbită de organism.

5. Combateţi oboseala mintală cu ceai

Oboseala mintală poate fi combătută cu ceai. Cafeina şi tanina din ceai scad nivelul oboselii psihice şi îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare. Varietăţile de ceai negru pot ajuta chiar la recuperea psihică şi fizică după o perioadă mai lungă de suprasolicitare nervoasă, potrivit cercetătorilor de la University College London. Studiul efectuat de aceştia arată că adulţii care au băut ceai negru de patru ori pe zi, timp de şase săptămâni, au prezentat niveluri mai mici de cortizon (hormonul stresului) după ce au fost supuşi unui moment de tensiune psihică, faţă de cei cărora le-a fost administrat placebo sub formă de ceai.

Recăpătarea tonusului psihic se face cu paşi mici

6. Plimbaţi-vă zece minute

O plimbare scurtă vă poate reînviora pentru tot restul zilei, susţin cercetătorii din cadrul Asociaţiei Americane a Inimii (AAI). Un studiu efectuat de AAI arată că femeile care se plimbă, într-un ritm uşor mai alert, 70 de minute pe săptămână, deci 10 minute pe zi, au cu 18% mai multă energie decât cele sedentare. Plimbarea susţinută pe o perioadă de şase luni reduce riscul apariţiei durerilor musculare şi articulare.

Eşti programat genetic să te îngraşi? Iată cum poţi „păcăli" genele

7. Un strop de verde

O plantă pe birou poate contribui la îmbunătăţirea dispoziţiei. Rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii de Texas A&M arată persoanele care-şi ţin pe birou un buchet de flori, dar şi alte plante prin încăpere, sunt mult bine dispuse şi mult la creative.

Un alt studiu efectuat la Universitatea de stat din Kansas dezvăluie că femeile care au plante la locul de muncă sunt mult mai puţin stresate. La bărbaţi însă, prezenţa plantelelor nu a făcut nicio diferenţă în ceea ce priveşte nivelul de stres, arată tomografiile la creier efectuate pe cei 90 de participanţi la studiu.

Un strop de verde la birou
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite