Virusul care produce cancerul de col poate cauza infarct la femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile infectate cu HPV au un risc de cel puţin două ori mai mare de a suferi un infarct, potrivit unui studiu
Femeile infectate cu HPV au un risc de cel puţin două ori mai mare de a suferi un infarct, potrivit unui studiu

Infecţia cu HPV, virusul responsabil pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, poate provoca femeilor şi infarct sau accident vascular cerebral, susţin oamenii de ştiinţă americani.

În jur de 20% din persoanele care suferă de boli cardiovasculare nu au niciunul dintre factorii de risc cunoscuţi, precum fumatul, hipertensiunea arterială sau obezitatea. În căutarea motivului pentru care aceste persoane dezvoltă boli de inimă, cercetătorii Universităţii din Texas, SUA, au descoperit că virusul HPV ar putea fi explicaţia.

Citeşte şi:

50% din bărbaţi sunt purtători ai virusului HPV, vinovat de apariţia cancerul de col uterin

Un vaccin anti-HPV pentru băieţi va apărea curând pe piaţă

Toate tulpinile HPV sunt periculoase

Aproximativ 80% din totalul cazurilor de cancer de col uterin sunt consecinţa infecţiei cu HPV, care se transmite prin contact sexual. Nu toate tulpinile virusului pot declanşa această formă de cancer, dar specialiştii americani au descoperit că inclusiv cele mai puţin periculoase pot provoca femeilor infarct sau accident vascular cerebral. O femeie infectată cu oricare dintre tulpinile HPV are un risc de 2,3 ori mai mare de a suferi un infarct ori un atac cerebral, comparativ cu o femeie neinfectată, după cum reiese din studiul american. În cazul unei femei infectate cu tulpinile oncogene (care pot declanşa cancerul), riscul este de 2,86 ori mai mare.

Afectează sănătatea arterelor

Virusul HPV inhibă funcţionarea genei p53, care are rolul de a opri dezvoltarea mai multor tipuri de tumori maligne. Cercetările anterioare studului american au arătat că aceeaşi genă menţine şi sănătatea arterelor, pentru că previne ateroscleroza, fenomenul de îngroşare a arterelor. Aşadar, prin inhibarea genei p53, creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. HPV ar inhiba şi o altă genă supresoare tumorală, numită proteina retinoblastomului, care susţine tonusul tunicii musculare a vaselor de sânge.

Asocierea dintre HPV şi blile cardiovasculare trebuie totuşi confirmată şi de alte studii înainte de a trage o concluzie, spun alţi specialişti pe marginea studiului publicat de curând. La acesta au participat 2.450 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani. 1.141 dintre ele erau infectate cu HPV, iar 60 au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite