Un vaccin anti-HPV pentru băieţi va apărea curând pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a autorizat utilizarea unui vaccin tetravalent împotriva virusului papiloma uman (HPV) la băieţii cu vârste între 9 şi 26 de ani, transmite cotidianul spaniol El Mundo.

Comisia Europeană a urmat recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Vaccinul „Gardasil”, produs de firma Sanofi Pasteur, este primul împotriva virusului care poate fi administrat la ambele sexe. Studiile clinice au arătat eficacitatea în prevenirea verucilor genitale, leziuni a căror frecvenţă este în creştere. Aceste studii se alătură altora care demonstrează că există un răspuns imun mai mare dacă vaccinul este administrat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.
Producătorul vaccinului susţine că, pe lângă beneficiul direct al vaccinării HPV la bărbaţi, produsul poate ajuta la reducerea circulaţia virusului în rândul populaţiei şi la îmbunătăţirea acceptării vaccinării în rândul fetelor. Studiile arată că vaccinul este eficace şi în rândul bărbaţilor gay, deoarece această populaţie are un risc crescut de dezvoltare a leziunilor precanceroase asociate cu HPV anal.

Informaţiile despre produs pentru Gardasil a fost de asemenea actualizat pentru a include eficacitatea clinică a vaccinului în prevenirea leziunilor precanceroase cauzate de ani 16 si 18 de tipuri de HPV, astfel cum a fost demonstrată într-un studiu de bărbaţi care au raportat având în relaţiile cu alţi bărbaţi.

În România, cancerul de col uterin (a cărui cauză este infectarea cu virusul HPV) ucide cinci femei pe zi. Ţara noastră ocupă primul loc în Europa în ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite