50% din bărbaţi sunt purtători ai virusului HPV, vinovat de apariţia cancerul de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre bărbaţi sunt purtători ai virusului papiloma (HPV), care cauzează cancer de col uterin, dar care poate genera şi cancer oral la bărbaţii activi sexual. Din cauza numărului mare de purtători, experţii încurajează vaccinarea împotriva HPV şi în rândul populaţiei masculine, nu doar în rândul femeilor, arată un studiu american publicat în revista de specialitate "The Lancet".

Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutul de Cercetare a Cancerului din Florida au realizat un studiu asupra incidenţei HPV în rândul bărbaţilor şi au descoperi că jumătate din populaţia masculină este purtătoare a virusului. Cu peste 100 de tipuri cunoscute de tulpini ale papilomavirusului uman, au fost identificate aproximativ 15 care cauzează apariţia cancerului de col uterin, dar care au fost asociate şi cu o creştere a numărului de cazuri de cancer oral.

Studiul publicat în revista de oncologie "The Lancet" a relevat că, în fiecare an, 6% din bărbaţi se vor infecta cu HPV de tip 16, vinovat de dezvoltarea celulelor canceroase.

Citeşte şi:
Cancerul de col, boala de care nu trebuie să moară nimeni

HPV nu dă doar cancer de col

În faţa acestei descoperiri, experţii încurajează administrarea vaccinului contra HPV şi în rândul populaţiei masculine. Alături de cancerul de col uterin, prin vaccinare, cercetătorii susţin că pot fi prevenite şi apariţia verucilor (negi) genitale şi a cancerului anal, ambele puse tot pe seama acestui virus.

Binecunoscuta legătură dintre HPV şi cancerul de col a dus la generalizarea vaccinării fetelor de 12 - 13 ani în Marea Britanie, începând din 2008, scrie "The Daily Mail".

"Deşi studiul nu este foarte clar în privinţa incidenţei, confirmă un lucru pe care l-am bănuit de mult - că bărbaţii sunt infectaţi cu HPV şi transmit acest virus femeilor", a spus directorul Colegiului de ştiinţe medicale al Universităţii din Birmingham, profesorul Lawrence Young, citat de publicaţia britanică.

"Prin urmare, vaccinarea bărbaţilor ar contribui nu numai la prevenirea cancerului de col uterin la femei, ci ar avea impact şi asupra incidenţei cancerului oral, asociat cu HPV, care a crescut cu 50% în rândul bărbaţilor din Marea Britanie, din 1989, cauzând aproape 2.000 de decese pe an", a adăugat acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite