De la anul, testul HIV se va putea face acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalul avantaj al noului test este că nu necesită înţepare
Principalul avantaj al noului test este că nu necesită înţepare

În SUA, Agenţia americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) şi-a dat votul de încredere pentru testul OraQuick HIV, care depistează infecţia la domiciliu, în 20 de minute. Totuşi, el a născut şi controverse, arată Associated Press.

Dispozitivul OraQuick HIV este prevăzut la un capăt cu un material absorbant care se introduce între buze şi dinţi şi se freacă gingiile. Apoi, dispozitivul se introduce într-o eprubetă ce conţine o substanţă activă care reacţionează la prezenţa virusului. După 20 de minute, dispozitivul indică prezenţa sau absenţa HIV: o liniuţă înseamnă că este negativ, iar două înseamnă că persoana în cauză ar putea fi infectată cu HIV, cu o acurateţe de peste 90%.
Testul a fost introdus deja în cabinetele medicale petnru testarea rapidă a pacienţilor încă din 2004, cu rezultate remarcabile. De altfel, în acest context, statisticile au indicat o acurateţe de 99,8% a rezultatelor negative şi de 99,3% a celor pozitive.

Citeşte şi:
Ce medicamente afectează auzul

Diagnosticul de cancer este copleşitor. Vorbeşte despre boală!

Acurateţe mai mică la domiciliu

Deşi toţi membrii FDA au votat pentru aprobarea testului în scopul utilizării sale la domiciliu, există şi controverse. De altfel, un studiu condus chiar de compania producătoare, Orasure, a arătat că, folosit de persoane fără pregătire medicală, testul are o eficienţă în depistarea cazurilor pozitive de infecţie cu HIV de doar 93%.
Astfel, se estimează că testul va omite aproximativ 3.800 de seropozitivi pe an. Totuşi, votul de încredere al FDA a fost acordat pentru că aceleaşi estimări arată că OraQuick HIV va depista mult mai multe cazuri: 45.000 pe an. În plus, el va preveni aproape 4.000 de noi infecţii anual, transmise prin contact sexual neprotejat.
Dispozitivul ar putea fi comercializat publicului larg începând din 2013, cu condiţia ca producătorii să scrie pe etichetă că un rezultat negativ nu înseamnă întotdeauna că utilizatorul nu este infectat cu HIV, acurateţea nefiind de 100%, şi că sunt necesare teste suplimentare.

VIDEO Muşcătura de căpuşă nu doare. Vezi când trebuie să mergi la medic!

O cincime din bolnavi nu ştiu că sunt infectaţi

În SUA, statisticile oficiale arată că aproximativ 240.000 de persoane din cele 1,2 milioane infectate cu HIV, adică o cincime, nu ştiu că au virusul. Una dintre explicaţiile oferite de specialişti este că multe dintre persoanele homosexuale sau bisexuale, principala categorie la risc, consideră testarea la medic dificilă din punct de vedere emoţional.
Testul existent la ora actuală în cabinetele medicale costă 17,5 dolari, dar compania nu a vrut să estimeze preţul celui comercializat la scară largă.

Mâncarea grasă se depune pe talie în doar 3 ore

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite