Nu doar vârstnicii au hipertensiune!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea tensiunii arteriale este o problemă cu care se confruntă tot mai mulţi tineri.

Stilul de viaţă modern oboseşte şi îmbătrâneşte prematur vasele de sânge şi inima, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată astăzi, cu tema „Stil de viaţă sănătos, tensiune arterială sănătoasă".
„Ar trebui să ne preocupăm de măsurarea tensiunii începând de la 20-25 de ani, mai ales dacă ambii părinţi au hipertensiune", recomandă prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Bucureşti.

Citeşte şi:
Află ce legumă este leac în sute de boli!

Cercetătorii au descoperit o sursă de plăcere mai mare decât sexul şi dulciurile

Numărul hipertensivilor, în creştere

În anul 2005, un studiu amplu realizat de Societatea Română de Hipertensiune (studiul SEPHAR) arăta că peste 40% din participanţi suferă de hipertensiune. Luna viitoare urmează să fie publicate rezultatele celui de-al doilea studiu de acest fel. „Datele preliminare semnalează o situaţie mai proastă decât cea din 2005", precizează prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

DOVEDIT Zahărul ne atacă inteligenţa

Tulburările de somn, inamici ignoraţi

Sedentarismul, asociat cu fumatul, creşte cu peste 50% riscul de infarct sau de atac cerebral. Vasele de sânge se îngustează şi devin mai rigide din cauza substanţelor nocive din fumul de ţigară. Astfel, este îngreunată circulaţia, iar inima nu mai face faţă efortului, atrag atenţia specialiştii.
Dar, pe lângă acestea, un important factor de risc în ceea ce priveşte hipertensiunea îl reprezintă tulburările de somn de tipul apneei (oprirea respiraţiei în timpul somnului aproximativ zece secunde). „S-a demonstrat că peste 80% din bolnavii cu hipertensiune ce nu poate fi controlată prin tratamentul obişnuit au, de fapt, apnee", semnalează medicul pneumolog cu competenţă în somnologie Oana Deleanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Sforăitul ar putea fi un semnal de alarmă, spune specialista.

De la anul, testul HIV se va putea face acasă

Mergi pe jos două ore şi jumătate pe săptămână!

Bineînţeles, trebuie să mergi în ritm alert, într-o zonă cu un nivel de poluare redus, de preferat în parcuri, pentru a reduce riscul de a suferi de hipertensiune, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Carolina de Sud. Mai precis, două ore şi jumătate de mers pe jos reduc cu 26% riscul de hipertensiune la persoanele cu istoric familial în acest sens. Această reducere este cu atât mai importantă cu cât, o persoană sedentară, cu un părinte care suferă de hipertensiune are un risc cu 70% mai mare de a face boala decât cele sănătoase şi active.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite