Ce sporturi sunt cele mai eficiente pentru a ne menţine în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A face mişcare este, fără îndoială, sănătos, dar, în acelaşi timp, poate fi o adevărată corvoadă pentru mulţi dintre noi. Află cum îşi descoperă unii oameni plăcerea de a face sport şi ce anume îi motivează să persevereze.

Contrar părerii generale, noi, românii, facem sport din ce în ce mai mult. Astfel că multe dintre sălile de aerobic sau de fitness sunt pline, iar în jurul parcurilor roiesc bicicliştii, alergătorii şi pasionaţii de role, chiar şi la 6 dimineaţa sau la 12 noaptea. Şi, cu varietatea de sporturi disponibile în prezent, nici nu e de mirare. Este aproape imposibil să nu găseşti ceva care dă rezultate, dar care să-ţi şi placă. Chiar şi în aceste condiţii, mulţi spun: „E greu să-ţi faci timp şi să-ţi găseşti energia pentru mişcare". De fapt, şi mulţi dintre cei care astăzi fac exerciţii fizice cu regularitate s-au confruntat sau se confruntă în continuare cu aceste obstacole.

Citeşte şi:
Cum să ai o talie subţire în patru săptămâni

5 sporturi cu beneficii ţintite

«Fac mişcare tocmai atunci când NU am timp»

Greu este până începi să faci mişcare, până când găseşti sportul care nu doar că se potriveşte cu scopul pe care-l urmăreşti, ci îţi oferă şi satisfacţie. Cu alte cuvinte, te face să te simţi bine, să te rupi de cotidian, să conştientizezi că, în sfârşit, faci ceva pentru tine. Lui Nico, descoperirea că, de fapt, îi place să facă sport i-a schimbat total viaţa. „Fără îndoială, cel mai mult sunt atrasă de sporturile cu «placa»: skateboard şi snowboard. Dar antrenamentele care mi-au schimbat viaţa sunt cele de kangoo. Uneori privesc în urmă şi nu îmi vine să cred cât de mult m-a ajutat acest sport, mai ales că l-am descoperit într-un moment destul de dificil pentru mine. Pe lângă faptul că am slăbit destul de mult (n.r. 11 kg), ceea ce a contat enorm pentru starea mea de spirit, cred că cel mai important era că de câte ori plecam de la sală, viaţa era mai frumoasă", mărturiseşte Nico.
De altfel, pentru ea, nici nu mai există replica „Nu am timp". „Cu sportul nu ţine treaba asta, aşa că am am inventat o regulă în stilul absurd al legilor lui Murphy: să fac mişcare tocmai atunci când NU am timp. Cum? Mă oblig să renunţ la altceva şi... iată, am timp. Este un artificiu care nu dă greş. Şi, bineînţeles, un mic sacrificiu", spune Nico.
În cazul ei, un aport important l-au avut antrenorii de kangoo jumps, care au organizat stagii foarte stricte de antrenamente, dar într-o atmosferă caldă. Aceste stagii presupuneau şedinţe de 40 de minute de exerciţii cardio pe ghetele speciale de kangoo, cu greutăţi în mâini, pentru cei mai avansaţi, urmate de exerciţii la saltea pentru grupele musculare superioare. „În cadrul stagiilor, prezenţa la sală de trei ori pe săptămână, timp de o lună şi jumătate, este obligatorie. Bineînţeles, şi dieta este foarte importantă. Fără ea, nu se obţin rezultate spectaculoase. Noi încercăm să o adaptăm în funcţie de preferinţele personale ale fiecăruia", precizează Cristian Fota, managerul general al Your Trainer Health and Fit.

Nico sport

Roxana le-a încercat pe toate

Roxana sport

La kangoo a ajuns într-un final şi Roxana, după ce mai întâi a încercat cam toate tipurile de sport în sală disponibile în România. Motivaţia ei, ca a multora dintre cei care se apucă de mişcare, a fost nevoia de a da jos kilograme. „După variate reţete de slăbit, după nenumărate cure de înfometare, mi-am spus că ar trebui totuşi să încerc şi cu sport", mărturiseşte Roxana. S-a sfătuit cu personalul specializat de la o sală de fitness şi a început prin a merge la un nou tip de aerobic: zumba fitness, o îmbinare între aerobic şi dansuri latino. După zumba, a trecut la clase mai diversificate şi la unele mai avansate, de step aerobic (exerciţii care presupun sărituri pe un stepper), pilates (exerciţii realizate înt-un ritm lent, dar concentrat pe anumite zone, cu accent major pe respiraţie), tae-bo (aerobic combinat cu mişcări de arte marţiale), fitball (exerciţii distractive realizate pe o minge gonflabilă), cardio sculpt (exerciţii cardio, combinate cu ridicare de greutăţi) şi aerial yoga (exerciţii speciale executate cu ajutorul hamacului de yoga).

Corpul cere mişcare

După ce le-a încercat pe toate, s-a încumetat să meargă la două tipuri de sport pe care le considera cele mai solicitante: kangoo jumps, exerciţii cardio executate cu ajutorul unor ghete speciale, şi spinning, o formă de antrenament efectuat pe biciclete staţionare care îi obligă pe practicanţi să depună un efort intens. Rezultatul? Mâncând absolut normal, în trei luni, în care a mers la sală de cinci ori pe săptămână, câte două ore pe zi, a reuşit să slăbească 7 kg. „Mulţumită de rezultate, mi-am spus că mă pot opri şi mă pot întoarce la viaţa mea normală şi sedentară însă nu am putut, organismul cere mişcare, cere sport, în plus, acum este şi o metodă de relaxare", conchide Roxana.

De ce este bine să faci exerciţii de înviorare

«Nu-mi place să stau între patru pereţi»

Mircea sport

Spre deosebire de Roxana şi de Nico, lui Mircea nu-i place să meargă la sală. „Sala are avantajele ei, însă pentru mine, timpul petrecut între patru pereţi, la birou sau acasă, este mai mult decât suficient. Prefer să fac mişcare în aer liber: alergare, mers pe munte, ciclism de şosea sau mountain bike. Îmi place foarte mult ideea de a face sport şi de a călători în acelaşi timp", spune Mircea, sportiv amator, participant la maratoane şi la concursuri naţionale şi internaţionale de ciclism. De altfel, Mircea este primul român care a terminat anul acesta cel mai greu traseu montan de bicicletă din Europa, la Sella Ronda, în munţii Dolomiţi din Italia. În cazul lui, mişcarea a ajuns o condiţie necesară pentru o viaţă împlinită. A pornit de la drumeţiile pe munte din facultate, aproape în fiecare weekend, care, de altfel, i-au deschis şi apetitul pentru sport. „Mi-am dat seama de atunci de avantajele unui stil de viaţă activ: condiţie fizică, tonus mai bun, reducerea stresului, îmbolnăviri mai puţine", precizează Mircea.

Antrenorii te motivează

Printre avantajele mersului la sală, cel mai important este cel pe care ţi-l oferă prezenţa permanentă a unei persoane care să te îndrume şi să te încurajeze: instructorul. „Este foarte important ca acesta să comunice cu tine, să te ajute să-ţi dai seama că ai nevoie de răbdare, că nu poţi face totul de la început şi să-ţi stimuleze încrederea că-ţi poţi atinge obiectivul urmărit", spune Ilinca Tarbujaru, psiholog şi instructor de kangoo jumps la Your Trainer. 

Reportaj: Ce fac românii pentru problemele lor cu coloana

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite