De ce este bine să faci exerciţii de înviorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul 1
Exerciţiul 1

Activitatea fizică de dimineaţă nu îţi îmbunătăţeşte doar tonusul, ci creşte puterea de concentrare şi stimulează funcţia cardiacă.

Persoanele care fac mişcare dimineaţa sunt mai puţin predispuse la depresie, potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la King's
College din Londra. În timpul exerciţiilor fizice, în corp se eliberează serotonină, un neurotransmiţător responsabil cu starea de bine. În general, în timpul nopţii, nivelul de serotonină scade şi, pentru a avea o stare de spirit bună, este important ca acesta să fie refăcut încă de la primele ore ale dimineţii.

De asemenea, un studiu publicat în revista americană „Fit­ness" a arătat că practicarea constantă a unui set de exerciţii de înviorare determină o oxigenare mai bună a creierului. Implicit, acest lucru va creşte puterea de concentrare pe parcursul zilei şi va întreţine tonusul ridicat.  Totodată, cercetările realizate de-a lungul anilor au arătat că activitatea fizică din timpul dimineţii îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi activitatea plămânilor. Antrenorul de fitness şi de kangoo-jumps Ana-Maria Guther de la Sala „Your Trainer" din Bucureşti ne propune un set complet de exerciţii care dau rezultate în cel mai scurt timp, cu condiţia să fie realizate zilnic, timp de 15 minute.

Exerciţiul 1

Depărtează picioarele, ridică braţele şi îndoaie trunchiul spre dreapta. Se recomandă două serii de exerciţii a câte patru repetări pentru fiecare parte a corpului.

Exerciţiul 2



Stai ghemuit, cu mâinile pe sol. Apoi, îndreaptă genunchii şi menţine această poziţie timp de zece secunde. Se recoman­dă două serii de exerciţii a câte opt repetări.

Exerciţiul 3

info



Depărtează picioarele, ridică braţele şi apleacă trunchiul, astfel încât degetele de la mâna stângă să atingă vârful piciorului drept. Se recomandă două serii de exerciţii a câte patru repetări pentru fiecare parte a corpului.

Exerciţiul 4

info



Stai în picioare cu mâinile pe lângă corp. Din această poziţie, îndoaie uşor genunchii şi du braţele înainte. Se recomandă două serii de exerciţii a câte opt repetări.

Exerciţiul 5

info



Stai întins cu mâinile ridicate deasupra capului. Din această poziţie, ridică alternativ câte un picior astfel încât să formeze un unghi de 90 de grade. Se recomandă două serii de exerciţii a câte opt repetări.

Exerciţiul 6

info
info

Stai cu picioarele depărtate şi îndoaie braţele, ducând pumnii la nivelul umerilor. Apoi, ridică mâinile, revino în poziţia iniţială şi după aceea du-le lateral. Se recomandă două serii de exerciţii a câte opt repetări.

Exerciţiul 7



Stai culcat pe spate cu braţele întinse pe lângă corp. Din această poziţie, adu genunchiul drept la piept şi menţine-l astfel câteva secunde, cu ajutorul mâinilor. Se recomandă două serii de exerciţii a câte patru repetări pentru fiecare parte a corpului.

Exerciţiul 8

info



Stai cu picioarele uşor depărtate şi cu mâinile pe şolduri. Din această poziţie, îndoaie genunchiul drept şi ridică-l spre abdomen. Se recomandă două serii de exerciţii a câte patru repetări pentru
fiecare parte a corpului.

Exerciţiul 9

info



Stai cu picioarele uşor depărtate şi îndoaie câte un picior, alternativ, sprijinindu-te pe vârfuri. Se recomandă două serii de exerciţii a câte opt repetări.

Psihologul răspunde: „Am îndoieli cu privire la căsătorie"

Lena Rusti
psihoterapeut

„Eu şi iubitul meu formăm un cuplu de cinci ani şi locuim în aceeaşi casă de numai un an. Totuşi, consider că ne cunoaştem suficient de bine. Avem relaţia pe care ne-o dorim şi suntem fericiţi împreună. Urmează să ne căsătorim şi mărturisesc faptul că am o mulţime de nelinişti şi de îndoieli pe măsură ce se apropie data nunţii. Cum pot deosebi îndoielile cu privire la căsătorie cauzate de presiunea evenimentului de îndoielile întemeiate, care vizează partenerul sau relaţia? Ce ar trebui să fac pentru a scăpa de incertitudini?" Întrebare de la Ina Istrate, 29 de ani, din Bucureşti

În general, îndoielile apărute din cauza evenimentului vin şi pleacă. Ele se ivesc strict în momentele de presiune, sunt mai degrabă abstracte şi suficient de superficiale încât să fie dărâmate de îndată ce sunt rostite. Astfel de îndoieli dispar imediat ce vă gândiţi că aţi putea vreodată să nu mai fiţi cu partenerul, alternativă pe care, dacă îndoielile sunt date doar de presiunea evenimentului, nu o veţi putea accepta.

În schimb, îndoielile întemeiate sunt acolo de mai mult timp, însă au fost înăbuşite, pentru că nu serveau scopului principal: acela de a avea o relaţie, de a te căsători. Din momentul în care apare certitudinea evenimentului, îndoielile ies mai puternic la iveală, pentru că, atunci când persoana a căpătat siguranţa căsătoriei, ea şi-a îndeplinit scopul psihologic. Ca urmare, iese la suprafaţă următoarea întrebare: este persoana de lângă mine cea pe care mi-o doresc cu adevărat? Îmi doresc să mă căsătoresc pentru că apreciez statutul de om căsătorit sau îmi doresc să mă căsătoresc cu partenerul sau partenera mea de viaţă?

Nimeni nu vă poate garanta că o relaţie este ca în poveşti toată viaţa, oricâte jurăminte ne-am face. Însă tocmai acesta este miracolul unei relaţii frumoase: să simţi că vrei să rişti lângă o anumită persoană, să îi oferi încrederea ta şi să te străduieşti, la rândul tău, să-i menţii încrederea. Şi aceasta este marea aventură pentru care trebuie să fii pregătit, ştiind că îndoielile tale sunt resimţite, poate, şi de partenerul tău, dar că şi el face aceleaşi alegeri ca şi tine.

Dacă incertitudinile persistă, poate ajută să vorbeşti deschis cu partenerul tău pentru a le găsi sursa. Uneori ele vin din alte relaţii eşuate pe care le porţi în tine, alteori vin din anumite lucruri pe care nu le-ai aşezat încă în relaţie cu partenerul tău. O discuţie sinceră poate rezolva luni întregi de nelinişte.

info
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite