5 sporturi cu beneficii ţintite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice dietă trebuie „ajutată“ prin practicarea unui sport
Orice dietă trebuie „ajutată“ prin practicarea unui sport

15 minute de exerciţii fizice practicate zilnic ne feresc de boli şi scad riscul de deces cu 14%. Pentru rezultate maxime, combină mişcările de tip cardio cu cele pentru tonifierea musculaturii şi pentru creşterea flexibilităţii.

Probabil că auzi acest lucru în fiecare anotimp, dar începutul toamnei chiar este un bun moment pentru a începe să faci sport. Perioada de concedii a luat sfârşit, iar organismul are nevoie să-şi reintre în ritmul zilnic. Sportul te ajută să te adaptezi mai uşor.

Câteva minute de mişcare dimineaţa, fie acasă, fie în aer liber îţi vor oxigena creierul şi-ţi vor pune sângele în mişcare, pentru a începe ziua energizat. În plus, două şedinţe săptămânale a câte 45 de minute de antrenament te vor ajuta să obţii un corp suplu. Iată ce sporturi poţi alege:

1. Tehnica Pilates creşte mobilitatea

image

Un sport vecin cu tehnica baletului, Pilates alungeşte muşchii şi îmbunătăţeşte echilibrul şi coordonarea. Exerciţiile se bazează pe concentrare, pe întinderea diferitelor grupe de muşchi şi pe controlarea respiraţiei.

Punctul forte al acestui sport este că poate fi practicat şi de către persoanele în vârstă: este benefic în caz de osteoporoză şi nu solicită prea mult inima sau articulaţiile. Singura rezervă priveşte persoanele care suferă de afecţiuni precum lombosciatica, în cazul lor fiind recomandate doar anumite mişcări, care nu solicită zona bolnavă.

2. Aerobicul topeşte grăsimea

image

Dacă simţi nevoia să „arzi" energie pe ritmul muzicii, aerobicul poate fi sportul potrivit pentru tine. Step aerobic, tae-bo, zumba sau kangoo-jumps, toate îţi solicită sistemul cardiovascular şi plămânii. Exerciţiile coregrafice ajută la tonifierea musculaturii picioarelor şi la topirea celulitei, iar cele de tip fitness „lucrează" întregul corp. Spre deosebire de antrenamentul tae-bo, mişcările realizate cu ghete kangoo jumps, cu arcuri eliptice, protejează articulaţiile.

3. Alergarea solicită inima

S-ar părea că o pereche de încălţări şi un teren orizontal sunt suficiente pentru a face jogging. Dar nu e chiar aşa. Ai nevoie de pantofi potriviţi, cu o talpă care să atenueze impactul cu solul şi, în plus, este contraindicat să alergi pe ciment. Toate acestea pentru a reduce şocul la care sunt expuse articulaţiilor membrului inferior şi coloana vertebrală.

Alergarea furnizează un bun antrenament cardiorespirator şi creşte rezistenţa la efort. Dacă alergi în aer liber, la orele dimineţii, îţi vei lua şi „doza" de vitamina D de la soare. Potrivit medicilor, alergarea trebuie efectuată treptat în cazul cardiacilor şi chiar evitată de către cei cu probleme articulare sau de coloană. O alternativă mai uşor de practicat este plimbarea: studiile arată că o plimbare zilnică de 30 de minute, cu variaţii de ritm şi de traseu, scade riscul de Alzheimer.

Jogging în natură

4. Ciclismul, doar cu şa potrivită

image

Olandezii folosesc tot mai des bicicleta în locul automobilului, iar studiile arată că beneficiile pentru sănătate sunt mai mari (3-14 luni de viaţă câştigate) decât riscurile (poluarea şi pericolul de accidente în trafic). Ciclismul tonifiază musculatura picioarelor, combate celulita şi varicele, solicită atenţia şi coordonarea.

Poate fi practicat în aer liber sau în sală, pe biciclete staţionare, iar varianta sa mai intensă poartă numele de spinning. Atenţie însă, ciclismul poate duce la agravarea discopatiilor, din cauza poziţiei corpului aplecat înainte! De asemenea, o şa nepotrivită poate provoca bărbaţilor iritaţii în zona genitală şi, pe termen lung, probleme sexuale precum impotenţa.

5. Înotul protejează articulaţiile

Apa susţine greutatea corpului, de aceea, dintre sporturi, înotul protejează la maximum articulaţiile de riscul unor accidente prin suprasolicitare. Este şi motivul pentru care înotul şi exerciţiile în bazin sunt folosite în cadrul recuperării medicale, în caz de artroză sau în urma unor intervenţii pe coloană sau pe articulaţii.

Înotul este util mai ales în perioada creşterii, pentru că ajută la sculptarea unui corp armonios. Singurul lui dezavantaj poate fi riscul de a contracta o conjunctivită sau o otită de bazin, provocate de microorganismele din apă sau chiar de clor (în cazul conjunctivitei).

Beneficiile mişcării, demonstrate ştiinţific

- reduce stresul şi combate simptomele depresive

- îmbunătăţeşte tonusul fizic şi aspectul corpului, indiferent de vârstă - copiii care încep să practice un sport înainte de-a ajunge la vârsta pubertăţii au un corp mai armonios decât cei sedentari

- stimulează formarea de noi neuroni, arată studiile realizate la Universitatea Cambridge din Marea Britanie

EFECTE
Sportul scade riscul de boli cardiovasculare şi de diabet şi previne complicaţiile acestora.

SFATUL SPECIALISTULUI

Joggingul este deosebit de util aparatului respirator, schimburilor transmembranare de la nivelul alveolelor pulmonare, asigură creşterea fluxului respirator cu o bună oxigenare a organismului, fiind util atât afecţiunlor respiratorii, cât şi aparatului cardiovascular. Recomandarea mea este ca joggingul să se desfăşoare, pe cât psoibil, în parcuri, nicidecum în apropierea drumurilor circulate, în mijlocul oraşelor, pe trotuare, unde poluarea este intensă.

De asemenea, alergarea trebuie efectuată progresiv în cazul afecţiunilor cardiace cu risc de decompensare sau în cazul hipertensiunii arteriale greşit supravegheată. De asemenea, scade valorile glicemiei putând duce la stare de leşin şi consumă calciul din depozite, declanşând criza de spasmofilie. Dr. Georgiana-Ozana Tache, medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite