Află ce este sarcomul sinovial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice nodul apărut la nivelul sau în apropierea încheieturilor ar trebui să te trimită la medic
Orice nodul apărut la nivelul sau în apropierea încheieturilor ar trebui să te trimită la medic

Boala de care suferea saxofonistul trupei Divertis, Dan Nedelcu, este o formă rară de cancer care afectează mai ales adolescenţii şi adulţii tineri.

Al treilea cancer ca frecvenţă în cadrul tumorilor ţesuturilor moi, sarcomul sinovial se manifestă mai ales în apropierea articulaţiilor membrelor sau în zona gâtului. În trecut se credea că porneşte de la celulele din lichidul sinovial (cel care „unge" cartilajele), însă cercetările moderne au demonstrat că această teorie este eronată, celulele care se malignizează nefiind neapărat sinoviale.
Zonele în care tumorile apar cel mai adesea sunt încheieturile mari ale mâinii şi ale piciorului, dar au existat şi cazuri în care cancerul s-a manifestat la nivelul creierului, prostatei şi inimii.

Citeşte şi:
Proaspetele mame stau mai mult pe Facebook decât cu copiii

Care ochelari de soare sunt cu adevărat buni

Nu se manifestă multă vreme

Cele mai multe persoane sunt diagnosticate cu această formă de cancer înainte de a împlini 30 de ani, fiindcă atunci îşi face simţită prezenţa, iar la bărbaţi este mai frecventă decât în cazul femeilor.
De fapt, tumorile sinoviale sunt mici noduli care se formează la nivelul articulaţiilor sau în apropierea lor de-a lungul timpului şi care nu incomodează în niciun fel multă vreme, chiar câţiva ani. În unele cauzuri însă, nodulii dor la atingere, dar nu într-atât încât să îngrijoreze. La un moment dat, nu se ştie din ce cauză, nodulul respectiv creşte necontrolat pe parcursul câtorva luni. În acest interval, tumoarea se poate extinde la nivelul ganglionilor limfatici.

Vrei să naşti prin cezariană? Rişti să ai un copil obez!

Chirurgia poate fi salvatoare

Dacă sarcomul este depistat la timp, intervenţiile chirurgicale de extirpare a tumorilor dau rezultate bune în aproximativ 20-70% din cazuri. De asemenea, se administrează chimioterapie şi, în unele cazuri, radioterapie. La aproximativ 20% din pacienţi, poate fi necesară amputarea.
50-60% din pacienţii cu sarcom sinovial supravieţuiesc 5 ani de la diagnostic şi 40-50%, 10 ani. Tratamentul cu anticorpi monoclonali ar putea creşte rata de supravieţuire, arată studiile recente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite