Vrei să naşti prin cezariană? Rişti să ai un copil obez!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnele de obezitate apar în primii trei ani
Semnele de obezitate apar în primii trei ani

Copiii care se nasc prin cezariană prezintă un risc dublu de a suferi de obezitate în copilărie în comparaţie cu cei care se nasc pe cale naturală. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Harvard în colaborarea cu cercetătorii de la Spitalul de Pediatrie Boston, potrivit site-ului dailymail.co.uk.

Potrivit cercetătorilor, copiii care se nasc prin cezariană nu mai iau contact cu o bacterie care se găseşte numai în peretele vaginului şi care are rol important în digestie.

„Ba, mai mult, un copil născut prin cezariană are în intestin un nivel crescut de Firmicute şi un nivel scăzut de Bacteroide. Iar cele două bacterii, componente importante ale florei intestinale, joacă un rol vital în procesul de digestie”, explică unul dintre cercetători.

De exemplu, un nivel crescut de Firmicute face ca în organism să se acumuleze cu 10-15% mai multe substanţe nutritive din hrană decât în cazul persoanelor cu un nivel mai mic al acestor bacterii. Din această cauză, în timp, poate apărea rezistenţa la insulină care se asociază, printre altele, cu obezitatea.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1.200 de copiii născuţi atât natural, cât şi prin cezariană. Dintre copiii născuţi prin cezariană, 16% erau obezi la vârsta de trei ani, în comparaţie cu numai 8% dintre cei născuţi pe cale naturală.

Cezariana, doar în cazuri excepţionale

Exceptând motivele medicale, naşterea prin cezariană ar trebui evitată, deoarece este riscantă atât pentru mamă (creşte riscul de infecţii), cât şi pentru copil. Un studiu realizat în anul 2008 în Zurich arată că un copil născut prin cezariană prezintă un risc cu 80% mai mare de a suferi de astm.

Citeşte şi:

Care ochelari de soare sunt cu adevărat buni

Vezi ce boală incurabilă rişti să iei dacă faci sex neprotejat

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite