Aproape o treime din sarcini sunt întrerupte la cerere în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 30% din femeile din Europa care rămân însărcinate aleg să renunţe la sarcină, semnalează o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cea mai mare rată a avorturilor de pe continent este în ţările estice.

În anul 2008, 4,2 milioane de femei din Europa au efectuat o întrerupere de sarcină, după cum reiese dintr-o statistică realizată recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Institutul Guttmacher din SUA. Dacă în Europa de Vest, rata avorturilor la cerere este de 12 la 1.000 de femei de vârstă reproductivă (între 15 şi 44 de ani), în Europa de Est, statisticile semnalează o situaţie alarmantă. În ţările din această zonă a continentului se înregistrează nu mai puţin de 43 de întreruperi de sarcină la 1.000 de femei.

Mai mare decât medica europeană este şi rata avorturilor în nordul Europei (în Ţările Scandinave şi în Marea Britanie). Aici, se înregistrează 17 avorturi la 1.000 de femei de vârstă reproductivă.

Contracepţia, o problemă în Europa de Est

Rata întreruperilor de sarcină a rămas constantă în Europa de Est între anii 2003 şi 2008, după o perioadă de scădere bruscă de la mijlocul anilor '90 şi până la începutul anilor 2.000. Specialiştii OMS apreciază că rata avorturilor s-a menţinut constantă în această parte a Europei întrucât majoritatea cuplurilor nu folosesc o metodă de contracepţie.

De altfel, cel puţin în România, 48% din femei nu folosesc nicio metodă contraceptivă, iar 17% din ele folosesc metode contraceptive naturale, precum metoda calendarului, coitus interruptus sau spălăturile vaginale, potrivit unei statistici efectuate în urmă cu câţiva ani de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală. De multe ori, întreruperile repetate de sarcină ţin, de fapt, locul metodelor contraceptive.

6% din proceduri sunt nesigure

Din statistica OMS mai reise că aproape jumătate din procedurile de întreruperi de sarcină efectuate la nivel global nu sunt sigure şi că numărul acestora este în creştere, cu precădere în ţările aflate în curs de dezvoltare. Specialiştii apreciază că, în ţările dezvoltate, aproximativ 6% din avorturile la cerere sunt realizate în condiţii care nu respectă standardele medicale minime sau de personal medical neinstruit în acest sens.

Citeşte şi:
Traumatismele craniene severe din copilărie afectează inteligenţa

Cum trebuie să ne îngrijim pielea iarna

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite