Cum trebuie să ne îngrijim pielea iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anotimpul rece, pielea arată mai îmbătrânită cu aproximativ cinci ani, a demonstrat un studiu ştiinţific realizat în Marea Britanie, pe un eşantion de 5.000 de femei.

Frigul produce contractarea vaselor sangvine, de aceea circulaţia sângelui se face mai greu, iar epiderma nu mai este suficient hrănită. Efectele se simt imediat, pentru că nivelul de grăsimi produse de piele este diminuat şi hidratarea nu se mai face în condiţii optime. Mai mult, procesul de reînnoire celulară are de suferit, fapt care duce la pierderea tonusului şi a supleţii tegumentului. Ca urmare, devine opac şi îşi pierde strălucirea.

La toate acestea se adaugă şi deficitul de vitamina D şi de serotonină, substanţe care se sintetizează mai greu iarna din cauza expunerii insuficiente la razele ultraviolete şi la lumină. Carenţa de vitamina D conduce şi ea la uscarea pielii, iar lipsa serotoninei accentuează aspectul obosit şi devitalizat.

Hidratarea corectă, măsură de protecţie

Deshidratarea tenului este favorizată şi de căldura, şi de aerul uscat din interior, iar trecerea bruscă la frigul şi vântul de afară implică un mare efort de acomodare din partea pielii.

„Aceste schimbări sunt percepute de piele ca o formă de agresiune şi toate tipurile de ten sunt afectate, dar cel mai mult suferă persoanele cu pielea uscată, cele care au tenul sensibil şi copiii care au dermatită atopică", explică medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Potrivit specialistei, ajutăm pielea să lupte cu frigul prin hidratare corectă, în primul rând. Acest lucru se face cu produse hidratante şi nutritive speciale, dar şi prin consumul a doi litri de apă pe zi.

„Pentru tenul normal se recomandă folosirea unei creme hidratante cu apă termală. Pentru tenul gras, pe lângă produsul de hidratare, alegeţi şi o loţiune tonică astringentă fără alcool, pentru a nu usca prea mult faţa după demachiere. Tenul mixt necesită, pe lângă hidratare, şi folosirea unei soluţii pentru demachiere şi, unei loţiuni tonice pentru ten sensibil", mai spune medicul  specialist Oana Clătici. Şi pielea mâinilor este afectată de temperaturile scăzute şi îşi poate schimba în mod dramatic aspectul. „Pielea mâinilor se poate usca, poate crăpa, poate deveni violacee şi se poate umfla din cauza frigului".

De aceea, dermatologii recomandă protejarea cu mănuşi, precum şi folosirea unor creme hidratante şi emoliente speciale pentru mâini, care se aplică de câte ori este nevoie, chiar şi din oră în oră.

Alegeţi creme bogate în vitamine!

Sezonul rece poate determina schimbarea tipului de piele, avertizează dermatologii. De aceea, în unele cazuri este indicată şi adaptarea ritualului zilnic de îngrijire, precum şi schimbarea produselor folosite anterior.

„Sub acţiunea frigului tenul gras devine normal, cel normal devine sensibil, iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult şi necesită atenţie sporită", explică medicul Oana Clătici. Cremele bogate în vitaminele A, E şi K, precum şi cele cu acid hialuronic, (substanţă care menţine apa în piele), aplicate zilnic, dimineaţa şi seara sunt indicate pentru îngrijirea pielii pe toată durata iernii. În cazul tenului sensibil, este obligatorie aplicarea unei creme hidratante, grasă şi îmbogăţită cu substanţe nutritive după fiecare spălare a feţei. Tenul care se înroşeşte de la frig se îngrijeşte cu produse speciale pentru pielea sensibilă. Produsele de acest gen pot fi prescrise de medicul dermatolog sau pot fi cumpărate la recomandarea farmacistului. În plus, este bine să folosiţi creme care au în compoziţie un filtru de protecţie solară cu factor 15 pentru a vă proteja când este „soare cu dinţi".

Nu vă spălaţi faţa în exces!

Dermatologii  ne atrag atenţia şi asupra faptului că faţa nu trebuie spălată prea des, ci de maximum două ori pe zi. În plus, produsele folosite trebuie să fie blânde cu pielea şi să aibă un pH neutru. De asemenea, trebuie evitate băile prea fierbinţi.

Pentru corp sunt indicate gelurile de duş emoliente. Altfel, există riscul ca pielea să se usuce excesiv din cauza ingredientelor de curăţare din săpunuri. Dermatologii atrag atenţia şi asupra faptului că peelingurile trebuie să se realizeze cu produse foarte uşor abrazive atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius.

În jurul ochilor, doar produse speciale

Pielea din jurul ochilor se ridează prima, de aceea este indicat să folosiţi pentru această zonă doar produse speciale, disponibile în farmacii. Cremele destinate acestei zone conţin mai multe elemente nutritive adaptate, care răspund mai bine nevoilor pielii fragile. De asemenea, pielea buzelor trebuie hidratată în permanenţă cu produse emoliente precum balsamurile de buze sau cu rujuri care conţin ingrediente intens hidratante.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite