Traumatismele craniene severe din copilărie afectează inteligenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de o treime din copiii care suferă lovituri puternice la cap vor avea, ulterior, probleme de învăţare şi o capacitate intelectuală mai redusă, semnalează cercetătorii australieni.

Multe persoane au convingerea că cei mici se recuperează mult mai uşor decât adulţii după traumatismele fizice. Medicii australieni contrazic însă această idee. Ei susţin că, din contră, cel puţin creierul este foarte vulnerabil în perioada copilăriei, iar un traumastim cranian sever poate afecta un copil pentru întreaga sa viaţă.

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Institutul de cercetare Pediatrică „Murdoch" din Melbourne au urmărit efectele unor lovituri la cap suferite de un număr de 40 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani. Ei au observat că traumatismele craniene le afectează funcţiile cognitive, inteligenţa şi chiar comportamentul în aproximativ o treime din cazuri.

Craniul moale nu este un avantaj
„Multe persoane cred că o cutie craniană mai moale, cum este cea a copiilor, este un avantaj în caz de traumatisme, pentru că riscul de fractură este mai redus. De asemenea, întrucât creierul unui copil este în plină dezvoltare, se crede că acesta are capacitatea de a se «repara». În realitate, craniul moale şi creierul aflat în dezvoltare expun copiii unui risc mai mare de a se confrunta cu probleme în viitor", explică Louise Crowe, coordonatorul studiului.

Acesta spune că un copil care a suferit un traumatism cranian învaţă mai greu concepte şi anumite noţiuni se dovedesc a fi prea dificile pentru el. Cu cât mai puternică a fost lovitura, cu atât va fi mai afectată capacitatea intelectuală.

Recuperarea depinde şi de mediul în care trăiesc copiiii

În cadrul studiului lor, cercetătorii australieni au mai observat că recuperarea după un traumatism cranian se face într-un timp foarte îndelungat, de câţiva ani, iar ea poate fi susţinută de familie. Potrivit autorilor studiului, în primii trei ani de la traumatism, dezvoltarea intelectuală a copiilor a fost redusă, însă în următorii şapte ani, ei au progresat semnificativ. Copiii care proveneau din familii stabile, în care conflictele erau rare, au avut o recuperare mai bună decât ceilalţi, după cum reiese din acelaşi studiu.

Statisticile apreciază că, până la vârsta de 16 ani, cel puţin un copil din 30 suferă un traumatism cerebral. Expuşi acestui risc sunt îndeosebi copiii cu vârste sub 4 ani.

Citeşte şi:
Ce favorizează cancerul colorectal

Cum trebuie să ne îngrijim pielea iarna

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite