În premieră în România: electrozi în creier pentru epileptici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea electrică a persoanelor cu epilepsie va putea fi monitorizată cu ajutorul electrozilor intracerebrali
Activitatea electrică a persoanelor cu epilepsie va putea fi monitorizată cu ajutorul electrozilor intracerebrali

Miercuri, 29 februarie, va avea loc prima intervenţie de implantare a unor electrozi intracerebrali din România, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Aceasta va avea drept scop observarea şi tratamentul epilepsiei.

Intervenţia va fi realizată de o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni, care va fi condusă de medicul primar neurochirurg Jean Ciurea. Pacientul suferă de epilepsie focală, afecţiunea fiind localizată în zona vizuală a creierului. Cu ajutorul electrozilor, specialiştii vor identifica precis focarul epileptic, în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei.

Citeşte şi:
La ce oră e bine să-ţi iei pastilele

ÎN EXCLUSIVITATE „Noi am introdus, la nivel mondial, metoda cu plasmă în tumorile vezicale non-invazive"

După implantarea electrozilor, epilepticul va fi monitorizat timp de două săptămâni de prof. dr. Ovidiu Băjenaru, în cadrul Unităţii de Monitorizare pentru Epilepsie, a spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Aici îi va fi înregistrată activitatea electrică a zonelor de interes din creier.

Tehnica, utilizată de peste 30 de ani în lume

Metoda, care poartă numele de stereoelectroencefalografie, a fost pusă la punct de medicii francezi Jean Talairach şi Jean Bancaud, la mijlocul anilor '70. Ea a fost folosită cu succes în centrele de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi din Italia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite