ÎN EXCLUSIVITATE „Noi am introdus, la nivel mondial, metoda cu plasmă în tumorile vezicale non-invazive"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul doctor Petrişor Geavlete va opera mâine, în asistenţa a 15.000 de urologi din întreaga lume
Profesorul doctor Petrişor Geavlete va opera mâine, în asistenţa a 15.000 de urologi din întreaga lume

Profesorul Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Bucureşti, va opera mâine, în asistenţa participanţilor la Congresul European de Urologie de la Paris. Operaţia de extirpare a unei tumori de vezică urinară se va face printr-o metodă „românească", introdusă de echipa profesorului, care astfel va fi făcută cunoscută la nivel mondial.

"Adevărul Sănătate": Participaţi zilele acestea la Congresul European de Urologie de la Paris, iar mâine veţi realiza o intervenţie chirurgicală care se va transmite live...

Prof. dr. Petrişor Geavlete: Da, Congresul European de Urologie este cea mai importantă reuniune urologică europeană şi primul congres ca anvergură din întreaga lume. La acest congres participă în jur de 15.000 de urologi din toată Europa, dar şi din Statele Unite, din Africa, din Asia, deci din toate părţile Globului. Ce trebuie reţinut este că acest congres este momentul esenţial în, să zicem, evoluţia urologiei europene şi mondiale. De asemenea, este important faptul că, în cadrul acestui congres, există o zi dedicată operaţiilor endoscopice, adică laparoscopice. Profesori de renume internaţional au fost invitaţi să opereze, iar aceste intervenţii se vor transmite live, din trei centre universitare din Europa. Unul dintre aceste centre este la Paris- Tretein, unul este la Mannheim, în Germania şi altul este la Aalst, în Belgia.

Cine sunt medicii care vor opera?

Profesorii invitaţi să opereze au fost aleşi pe criterii recunoscute internaţional, ca având expertiză în diferite domenii. Ei au fost aleşi pe două criterii: cel al recunoaşterii internaţionale şi cel al noutăţii metodei pe care o va prezenta. Vor fi profesori din toată Europa: din Franţa, din Grecia, din Olanda, din Austria, din Belgia, din Suedia. Ei vor realiza intervenţii în diferite tipuri de patologii: litiaze, tumori. Mâine, timp de şapte ore vor avea loc intervenţii chirurgicale. Ele vor transmise în direct pe ecrane mari din uroditorium-urile din cele trei centre universitare, unde vor fi urmărite de câte 5.000 de participanţi.

Dumneavoastră sunteţi singurul chirurg urolog român invitat?

Da, singurul şi singurul din istoria urologiei româneşti de până acum.

Ce fel de intervenţie chirurgicală veţi realiza?

O să fac o operaţie pentru îndepărtarea unei tumori vezicale cu o tehnologie pe care am aplicat-o în România, noi am introdus-o. Se numeşte vaporizare cu plasmă, cu subcontrol asistat de fluorescenţă. Prin folosirea acestei metode se pune în evidenţă o tumoră vezicală pe care nu o vezi cu ochiul liber. Metoda cu plasmă în tumorile vezicale non-invazive este o metodă pe care noi am introdus-o la nivel mondial. Ceea ce este un lucru extraordinar! Până acum, intervenţia clasică se realiza doar asupra tumorilor care se vedeau cu ochiul liber. Prin noua metodă, se introduce în vezica urinară o substanţă care se fixează pe toate celulele neoplazice, identificând toate localizările tumorale. Deci, prin fluorescenţă, se pot identifica tumorile care nu pot fi văzute ochiul liber. Astfel, pacientului i se îndepărtează toate tumorile, fără a mai exista riscul unor metastaze.

Deci realizaţi acest tip de intervenţie şi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Bucureşti, unde profesaţi?

Sigur că da. Am introdus metoda fluorescenţei acum trei ani şi jumătate în România, iar operaţia cu plasmă, de circa doi ani. Deci, vă daţi seama că avem o experienţă de circa o mie de cazuri.
Operaţia pe care o voi realiza mâine va dura o oră, iar transmisia live va dura 30 de minute. În acest timp o să explic participanţilor la congres lucrurile esenţiale pe care le presupune această tehnică. O să operez la Spitalul Creteil din Paris, iar transmisia live se va efectua la centrul de congrese, care este la Palais de Congres din Paris.
Participarea noastră dovedeşte că suntem în top, că lucrăm cu tehnologii foarte moderne, de ultimă oră, unele dintre ele introduse chiar de noi.

Curriculum Vitae

- Nume: Petrişor Geavlete
- Data şi locul naşterii: 14.06.1952, Cluj-Napoca
- Stare civilă: Căsătorit
- Formare: Şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Bucureşti. Din anul 2000, profesor universitar la Catedra de Urologie a aceluiaşi spital.

Citeşte şi:
Prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urolog: «Foarte puţini bărbaţi vin la controale urologice de rutină»

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite