La ce oră e bine să-ţi iei pastilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele medicamente sunt mai eficiente dacă sunt luate în anumite momente ale zilei
Unele medicamente sunt mai eficiente dacă sunt luate în anumite momente ale zilei

Metabolismul suferă modificări pe parcursul zilei, la fel şi ritmul cardiac. De aceea, tratamentele pentru anumite afecţiuni trebuie luate în momente precise ale zilei, potrivit dailymail.co.uk.

Ritmul circadian (somn-veghe), reglat de hipotalamus, modifică, în decursul celor 24 de ore, de la activitatea sistemului imunitar, presiunea sângelui în vasele de sânge, temperatura corporală, până la eliberarea unor hormoni şi chiar activitatea aparatului digestiv. De aceea, eficienţa medicamentelor pentru anumite afecţiuni depinde foarte mult de ora din zi la care le luăm.

Citeşte şi:
Ce trebuie să conţină meniul de post

Celulele stem vor pune capăt infertilităţii feminine

La culcare - antihipertensivele...

Tratamentul pentru reglarea tensiunii arteriale trebuie luat seara, spun cercetătorii spanioli de la Universitatea din Vigo. În cazul persoanelor sănătoase, tensiunea arterială scade în timpul nopţii cu aproximativ 10-20%, pentru ca organismul să se „odihnească" în mod corespunzător. Tensiunea persoanelor hipertensive nu scade, aşa cum ar trebui, pe parcursul nopţii, ceea ce creşte considerabil riscul de angină pectorală sau chiar de infarct ori de atac cerebral în timpul somnului.

... statinele ...

De aceea, specialiştii spanioli au concluzionat că momentul oportun pentru administrarea antihipertensivelor este seara, înainte de culcare. Atenţie însă! Persoanele care obişnuiesc să-şi ia tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale dimineaţa trebuie să discute cu medicul curant înainte de modificarea orei de administrare a acestuia, pentru eventuala ajustare a dozelor.
Şi statinele (medicamentele anticolesterol) trebuie luate seara, la culcare, fiindcă cea mai mare cantitate de colesterol este produsă de organism în timpul nopţii, atunci când nu mâncăm, explică specialiştii. De altfel, două studii realizate anul trecut au dovedit că persoanele care îşi administrează statinele dimineaţa, aşa cum recomandau medicii până acum, prezentau un nivel crescut al nivelului de colesterol „rău" pe tot parcursul zilei.

... şi tratamentele pentru tiroidă

În caz de hipotiroidism, pastilele trebuie luate seara, fiindcă pe parcursul nopţii sunt cel mai bine asimilate de organism. Este vorba în special de tratamentele pe bază de levotiroxină, varianta sintetică a hormonului troidian T4 (tiroxină).

Cât de hrănitoare sunt legumele congelate

Dimineaţa - medicamentele pentru osteoporoză...

Bisfosfonaţii (medicamente pentru „întărirea" oaselor afectate de osteoporoză) sunt foarte greu metabolizaţi de organism. De aceea, momentul propice pentru administrarea lor este dimineaţa, pe stomacul gol, fiindcă atunci aparatul digestiv nu este „ocupat" cu alte sarcini. În plus, medicii recomandă ca nici după ce ai luat tratamentul să nu mănânci, cel puţin o oră. Nici suplimentele de calciu sau de vitamina D (recomandate multora dintre bolnavii de osteoporoză) nu trebuie luate imediat după bisfosfonaţi, fiindcă interferează cu metabolizarea acestora.

... şi pentru reglarea ritmului cardiac

Dimineaţa au loc cele mai multe infarcte şi accidente vasculare cerebrale, arată statisticile. Una dintre explicaţii, descoperită recent de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Ohio, este că nivelul unei proteine care controlează ritmul cardiac este cel mai mic dimineaţa. De aceea, specialiştii recomandă adminitrarea tratamentelor pentru reglarea ritmului cardiac imediat după ce te-ai trezit, chiar înainte de a te da jos din pat.

Noile medicamente, mai bune decât cele vechi?

La amiază - cele pentru artroză

Durerile articulare ale persoanelor care suferă de artroză (afecţiune articulară degenerativă) se acutizează după-amiază, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas. Aşa se explică recomandarea de a lua antiinflamatoarele nesteroidiene (cele mai indicate acestor bolnavi) la amiază sau cel mai târziu la ora 15.00.

Înainte de cină - medicamentele pentru refluxul gastric

Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian ar trebui să-şi ia medicamentele între orele 17.00 şi 18.00, înainte de cină, recomandă specialiştii de la Universitatea din Kansas. Astfel, tratamentele vor avea timp să-şi facă efectul şi să acţioneze atunci când episoadele de arsuri gastrice sunt favorizate de poziţia de somn. În cadrul unui studiu american, 70% din persoanele care au luat inhibitori ai pompei de protoni (tratamentul recomandat în caz de reflux gastric) înainte de cină au prezentat o atenuare considerabilă a simptomelor, comparativ cu doar 42% în cazul celor care au luat tratamentul dimineaţa.

Topul celor mai controversate medicamente

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite