Atenţie, orezul poate fi contaminat cu o substanţă toxică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu consumaţi orez în exces, mai ales dacă este alb
Nu consumaţi orez în exces, mai ales dacă este alb

În planta de orez se găsesc diferite concentraţii de arsen, care stă la baza arsenicului şi care poate fi nociv pentru oameni, arată un studiu american recent.

Arsenul este un semimetal care există în mod natural în mediul înconjurător, iar expunerea umană prelungită la acest element chimic poate fi nocivă. El se găseşte în special în apele subterane şi, de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a impus limite ale nivelului acestuia în apa de băut. Mai exact, limita maximă admisă a arsenului în apa potabilă este de 10 micrograme la litru. Preocuparea autorităţilor sanitare internaţionale în ceea ce priveşte expunerea la acest semimetal toxic ar trebui să vizeze şi orezul.

Citeşte şi:
Arsen în apa potabilă din vestul României: concentraţia depăşeşte de 10 ori limita internaţională

Zahărul şi orezul brune, mai bune?

Pune în pericol sănătatea fătului

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical din Dartmouth şi de la Universitatea din Arizona, SUA, a scos la iveală faptul că planta de orez este una dintre plantele cu capacitatea cea mai crescută de a acumula arsen din mediul înconjurător. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista americană „Proceedings of the National Academy of Sciences", a constat în punerea sub observaţie a 229 de femei însărcinate, cunoscut fiind faptul că arsenul poate pune în pericol sănătatea fătului. Voluntarele au fost împărţite în două grupuri: cele care au consumat orez cu două zile înainte de analizele sangvine şi cele care nu au mâncat orez. Rezultatele testelor au indicat un nivel de arsen mai mare în cazul femeilor care au consumat orez: de 5,27 micrograme la litru, comparativ cu celelalte, care aveau o concentraţie a semimetalului de 3,38 micrograme la litru.
Potrivit specialiştilor, nivelurile crescut de arsen la care sunt expuşi feţii pot duce la greutate redusă la naştere, sistem imunitar slăbit, risc crescut de deces în primii ani de viaţă, dar şi de cancer de plămâni la vârsta adultă.

Greşeli frecvente în dieta de post

Reglementările, necesare în SUA şi în Europa

Studiul american trage un semnal de alarmă autorităţilor sanitare internaţionale pentru introducerea unor reglementări şi în ceea ce priveşte limitele admise de arsen în hrană, nu doar în apa potabilă. În China, unde este şi cel mai crescut consum de orez, astfel de reglementări există deja (limita superioară admisă este de 0,15 micrograme de arsen anorganic la kilogramul de orez). Însă în Europa şi în Statele Unite ale Americii, autorităţile nu şi-au pus încă această problemă.
Potrivit specialiştilor, concentraţiile de arsen în orez variază foarte mult în funcţie de zona de provenienţă, de specie şi de condiţiile de cultivare.

Orezul, sursă de componente sangvine

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite