Cine poate scăpa de ochelari cu ajutorul laserului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele de peste 20 de ani, cu dioptrii stabile pot recurge la intervenţiile laser pentru a scăpa de ochelari
Persoanele de peste 20 de ani, cu dioptrii stabile pot recurge la intervenţiile laser pentru a scăpa de ochelari

Intervenţiile cu laser pentru corectarea vederii te pot scăpa de ochelari, dar numai anumiţi doritori sunt eligibili. Dacă ai diabet sau artrită nu poţi beneficia de operaţiile de reducere a dioptriilor, atrag atenţia specialiştii.

Pentru a reda vederea persoanelor cu vicii de refracţie, adică în caz de miopie sau de hipermetropie, alternativa la ochelari sunt intervenţiile cu laser excimer. În cadrul unei astfel de intervenţii, laserul „modelează" corneea (membrana anterioară transparentă a ochiului), pentru a-i reface curburile necesare unei vederi normale.
„Chirurgia corneană refractivă cu laserul excimer este cea mai frecventă procedură laser. Acest tip de laser corectează defectele de dioptrii şi pot beneficia de el persoanele cu miopie (dificultăţi de vedere la distanţă), hipermetropie (dificultăţi de vedere la apropiere) sau cu astigmatism (imagini deformate şi dificultate de focalizare). Tehnicile laser sunt variate (cele mai folosite sunt keratectomia fotorefractivă - PRK şi LASIK - laser in situ keratomileusis)", explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter din Capitală.

Citeşte şi:
Protecţia solară este necesară iarna pe pârtie

Îţi simţi ochii uscaţi? Află ce e de făcut!

Pot apărea complicaţii grave

Schema ochi

Corneea este o membrană transparentă care funcţionează ca o primă lentilă a ochiului şi, deci, influenţează într-o mare măsură modul în care percepem mediul înconjurător. În cazul unor persoane însă, corneea poate fi prea subţire, nepermiţând realizarea intervenţiei cu laser pentru corectarea vederii. De asemenea, dacă viciul de refracţie este prea mare, cu peste şapte dioptrii, pot apărea complicaţii. „De exemplu, dacă se foloseşte tratamentul cu laser excimer la o persoană cu dioptriile foarte mari sau cu o grosime prea mică a corneei, pot apărea complicaţii care duc, în timp, şi la necesitatea unui transplant de cornee", atrage atenţia medicul oftalmolog Mircea Cristian Moraru de la clinica Oculus din Bucureşti.

Care sunt contraindicaţiile

Vârsta persoanei care apelează la tratamentul cu laser pentru corectarea viciilor de refracţie este foarte importantă. Se pot realiza astfel de intervenţii doar persoanelor de peste 20 de ani, deoarece mai devreme de această vârstă dioptriile nu sunt stabilizate. Un alt criteriu important este ca dioptriile să nu fi crescut timp de doi ani. „Unele afecţiuni sistemice, cum sunt diabetul, poliartrita reumatoidă şi keratoconul, o afecţiune oculară, contraindică laserul excimer", precizează medicul Adina Grigorescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite