Protecţia solară este necesară iarna pe pârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii de soare adecvaţi scad riscul de cataractă şi de degenerescenţă maculară
Ochelarii de soare adecvaţi scad riscul de cataractă şi de degenerescenţă maculară

Iarna, pe pârtie, ultravioletele pot fi la fel de agresive ca în sezonul cald, drept pentru care se recomandă ca porţiunile de piele expuse să fie protejate prin aplicarea de creme cu ecran solar.

 De asemenea, în cazul practicării sporturilor de iarnă în aer liber, purtarea ochelarilor de soare este obligatorie. „Sporturile de iarnă se practică în staţiuni aflate la altitudine, cu atmosferă rarefiată, care nu filtrează razele ultraviolete la fel de bine ca atmosfera de la baza munţilor. Zăpada creşte la rândul ei puterea soarelui, reflectând 80% din raze, efectul fiind unul similar unei zile tipice de plajă", explică medicul primar dermatovenerolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Creme cu filtru UV pe zonele expuse

Frigul şi expunerea la razele ultraviolete dublează degradarea pielii, accentuând petele maronii, pistruii, uscăciunea şi ridurile fine. Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul uscat şi sensibil, cele care au rozacee şi cele cu afecţiuni ale pielii, precum dermatita atopică şi eczemele.

„Folosiţi întotdeauna creme de fotoprotecţie cu SPF 15, care să conţină şi protecţie UVA şi UVB, aplicată cu 15-30 de minute înainte de a ieşi din casă pentru a evita arsurile şi îmbătrânirea prematură a pielii", spune medicul dermatolog Oana Clătici. Potrivit specialistei, crema se reaplică după două-trei ore pe toate zonele neacoperite de îmbrăcăminte: faţă, gât, urechi, buze, mâini.

Dermatologii atenţionează şi asupra faptului că protecţia tegumentului cu creme SPF nu este suficientă. Pielea trebuie îngrijită şi prin aplicarea de creme grase şi hidratante, care să pregătească terenul pentru aplicarea cremelor cu SPF.

Ochii, protejaţi cu lentile polarizante

Ochelarii de soare şi cei speciali pentru practicarea sporturilor de iarnă nu sunt accesorii de care ne putem lipsi. Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiaţiile UVB, iar pentru protecţia ochilor sunt necesari ochelari de soare care să filtreze acest tip de raze în proporţie de 99%, dar care să blocheze şi radiaţiile UVA în proporţie de minimum 95%.

Medicii oftalmologi recomandă pentru pârtie folosirea lentilelor cu filtre maxime, adică cu grad de protecţie 4. Specialiştii spun că ar trebui să alegem lentile polarizante (lentile cu aspect de oglindă), fiindcă anulează reflexiile, iar imaginea este mult mai clară. Ele sunt recomandate mai ales şoferilor şi schiorilor, care trebuie să distingă obstacolele de pe pârtie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite