Îţi simţi ochii uscaţi? Află ce e de făcut!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aerul uscat şi vântul iernii, dar şi fumul de ţigară, monitorul computerului şi unele boli pot provoca senzaţia de uscăciune oculară.

Ochii noştri produc lacrimi în permanenţă, nu doar atunci când plângem. Ele spală ochiul la fiecare clipire, îl menţin hidratat şi îl protejează de corpi străini. Persoana care suferă de uscăciune oculară are ochii iritaţi şi sensibili la lumină, vederea înceţoşată şi o senzaţie de arsură sau de mâncărime sub pleoape. Astfel de senzaţii apar atunci când cantitatea sau calitatea lacrimilor scade, urmare a procesului de îmbătrânire, dar şi în cadrul infecţiilor oculare. Uscăciunea oculară poate să apară şi iarna, la intensităţi mai mici, din cauza aerului uscat şi rece şi a vântului tăios.

Există câteva metode simple prin care poţi atenua acest simptom.

1. Poartă ochelarii care ţi-au fost prescrişi

Multe persoane cu dioptrii mici poartă mai rar ochelarii în timpul iernii, pentru a evita episoadele de aburire la trecerea de la mediu rece la cald. Nu este chiar o idee bună. Dacă porţi ochelarii care ţi-au fost prescrişi, ochiul tău va face un efort mai mic de adaptare, la care oricum este supus de albul intens al zăpezii. În plus, ochelarii îţi feresc ochii de vânt. Este de preferat ca lentila să fie tratată şi cu material antireflex, mai ales dacă petreci mult timp şi în faţa ecranului unui computer. Persoanele care practică sporturi de iarnă, precum skiul, trebuie să poarte ochelari speciali de protecţie, trataţi cu soluţie antiaburire.

2. Comprese calde

Profită de timpul liber şi aplică pe ochi o batistă îmbibată în apă călduţă, timp de 15 minute, în care rămâi relaxat, la orizontală.

3. Foloseşte un umidificator şi lacrimi artificiale

Dacă în casa ta este cald, se poate ca uscarea aerului să fie de vină pentru disconfortul ocular. Asigură-te că aeriseşti încăperile, foloseşte un umidificator sau aşează un vas larg cu apă pe calorifer, pentru evaporare. O modalitate de a calma disconfortul sunt lacrimile artificiale. Aplicate în ochi în momentele solicitante sau zilnic, de trei ori pe zi, ele păstrează ochiul umed şi elimină disconfortul.

4. Evită fumul de ţigară

Evită atmosfera cu fum de ţigară şi aerul condiţionat. Redu folosirea lentilelor de contact, verifică valabilitatea soluţiei de curăţare a acestora sau încearcă un alt produs.

5. Distanţa faţă de monitor, de 50 de cm

Ajustează-ţi monitorul şi scaunul astfel încât să păstrezi o distanţă de aproximativ 50-70 de cm între ele, iar nivelul ochilor sa depăşească marginea superioară a ecranului. Plasează monitorul computerului astfel încât sursele de lumină să vină asupra lui din lateral, şi nu din spate sau din faţă. Asigură-te că ecranul nu reflectă lumina şi reglează-i luminozitatea.

6. Clipeşte des, închide ochii

Atunci când te concentrezi asupra monitorului sau citeşti ceva, fă pauze de câte 3-5 minute, în care să-ţi odihneşti privirea. Clipeşte des, exagerat, timp de 30 de secunde, pentru a uşura umezirea ochilor, şi închide-i timp de câteva minute. Odihneşte-ţi ochii sub palmele facute căuş. Căldura degajată de palme va activa circulaţia din jurul globilor oculari.

Alte posibile cauze

În cazuri mai grave, uscăciunea oculară poate fi provocată de inflamarea ochiului (keratoconjunctivită) sau a pleoapei (blefarită). Sindromul Sjögren, boală inflamatorie cronică ce afectează glandele salivare şi lacrimale, usucă ochii, iar acest simptom poate să apară şi în boli precum artrita reumatoidă şi afecţiunile tiroidei. Vizita la medic şi analizele vor stabili cauza şi tratamentul cel mai potrivit.

Citeşte şi: Leacuri pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite