Cum se dă notă la naştere unui copil? Află de aici ce înseamnă nota 4 la un nou-născut!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scorul Apgar reprezintă evaluarea stării fizice a nou-născutului imediat după venirea pe lume, după un minut. Dacă nou-născutul nu a primit notă până în 7, se mai notează starea lui în următoarele cinci minute.

 „Există cinci parametri care se măsoară: frecvenţa cardiacă (bătăile inimii), respiraţia, tonusul muscular, culoarea pielii şi reflexele", explică medicul specialist pediatru Adrian Dumitrescu din Bucureşti. Fiecare dintre aceste cinci elemente primeşte o notă de 0, de 1 sau de 2. Aceste note, adunate, justifică punctajul obţinut de bebeluş.

Iată cum sunt notate aceste caracteristici ale nou-născutului:

1. Bătăile inimii
Absente - 0
Sub 100/minut - 1
Peste 100/minut -2

2. Respiraţia
Absentă - 0
Slabă, neregulată - 1
Normală, adică bebeluşul plânge -2

3. Tonusul muscular
Absent - 0
Mişcări numai ale extremităţilor - 1
Mişcări vioaie - 2

4. Culoarea pielii
Palid, albastru - 0
Corpul roz, iar extremităţile albăstrui - 1
Roz - 2

5. Reflexele
Niciun răspuns-0
Grimase - 1
Tuse, strănut - 2

Peste 7, scor normal
Punctajul maxim, adică un scor Apgar 10, arată o stare excelentă de sănătate a nou-născutului. „Sunt puţini copiii care primesc această notă, din cauză că majoritatea au o culoare vineţie la naştere", spune medicul pediatru Rodica Nanu, secretar ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului „Alfred Rusescu" din Bucureşti.
Scorul Apgar peste 7 este considerat unul normal, medicii spunând că aceşti bebeluşi au un pronostic bun atât imediat, cât şi pe termen lung. „În cazul copiilor care au scor Apgar între 5 şi 7, este nevoie de intervenţia medicilor. „Manevrele pe care le aplică medicii constau în masaj cardiac delicat, respiraţie gură la gură, în cazul în care nu există aparate de respiraţie artificială, şi în conectarea lor la aceste aparate", spune medicul Rodica Nanu.

Citește și....

În era vitezei, naşterea durează mai mult decât acum 50 de ani
Copilul tău cum stă cu imunitatea? Un test îţi va spune cât de predispus este la răceli

Nou-născuţii cu scor între 5 şi 7 au ritm cardiac mai mare de 100 de bătăi pe minut. În cazul nou-născuţilor cu scor Apgar 3-4, ritmul cardiac este mai mic de 100 de bătăi pe minut, iar aceştia nu respiră în ciuda stimulării tactile. Medicul Adrian Dumitrescu spune că există cazuri în care un copil născut cu scor Apgar 4 poate să ajungă la scorul de 7-8 după câteva minute de la naştere. Acest lucru se poate întâmpla dacă nu sunt asociate alte probleme de sănătate, cum sunt malformaţiile cardiace.

Şi nou-născuţii cu scor 1 pot supravieţui

Un caz în care medicii nu au putut salva viaţa nou-născutului din cauza malformaţiei cardiace este cel al fetiţei născute de Carmen Bejan, studenta din Timişoara condamnată la închisoare pentru uciderea unui bărbat. Aceasta a născut noaptea trecută la Spitalul Municipal din Capitală. Nou-născutul a avut o greutate de 2 kg, s-a născut fără mâini, prezenta malformaţie cardiacă şi plămânii insuficient dezvoltaţi. „Malformaţiile cardiace ale fătului pot fi cauzate de o problemă genetică sau de un stil de viaţă dezorganizat al femeii însărcinate. Mai ales în primul trimestru de sarcină, infecţiile virale ale mamei, gen rubeolă sau varicelă, şi administrarea unor medicamente, cum sunt tetraciclina şi unele antiinflamatoare, pot cauza malformaţii fătului", spune Rodica Nanu. Medicul precizează că a întâlnit cazuri de nou-născuţi cu scor Apgar 1 la naştere şi care au supravieţuit.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite