Top 5 greşeli pe care le fac românii la masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai frecvente greşeli alimentare ale românilor este aceea că mănâncă mult la masa de seară. Află despre alte obiceiuri alimentare nesănătoase de la profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Împreună cu profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, am întocmit un top al celor mai frecvente greşeli pe care românii le fac în privinţa alimentaţiei.

1. Mănâncă pâine albă cu orice. Mulţi dintre români au obiceiul de a asocia pâinea cu toate alimentele, inclusiv cu cartofi, orez şi cu carne, combinaţii care sunt indigeste (provoacă balonare şi dureri de burtă). „Pâinea se asociază corect cu legume (roşii, ardei, ceapă), leguminoase (fasole, năut, linte, bob), brânză, ulei, seminţe (in, floarea-soarelui), alune, nuci şi neutru cu peştele şi ouăle", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, românii încă mai sunt mari consumatori de pâine albă, obţinută din făină rafinată, sărăcită în vitamine din grupul B, în fibre alimentare şi în săruri minerale. „Pâinea este bună, nu îngraşă dacă este integrală, autentică, corect asociată cu celelalte alimente", mai spune specialistul.

2. Combină carnea cu cartofii. Friptura cu cartofi prăjiţi se numără printre mâncărurile preferate ale românilor. „Proteinele din carne şi carbohidraţii din cartofi se digeră foarte greu împreună", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

3. Consumă alimente greu digerabile la cină. „Mulţi români mănâncă seara mult, şi nu la micul dejun, aşa cum ar trebui. De altfel, o greşeală frecventă este aceea că se sare peste micul dejun, masa care ar trebui să fie cea mai consistentă, pentru că ne conferă energie pentru întreaga zi", potrivit profesorului Mencinicopschi. Seara, ar trebui să consumăm alimente care se digeră uşor, şi nu ciorbă ori sarmale. Chiar şi respectând această regulă, specialistul ne recomandă să luăm cina cu două-trei ore înainte de culcare.

4. Beau alcool pe nemâncate. Obiceiul de a bea o tărie înainte de masă pentru a căpăta poftă de mâncare nu este deloc recomandat de profesorul Mencinicopschi. „Nu se bea alcool înainte de masă, pentru că există riscul de arsuri gastrice. Ar trebui să mâncăm măcar o felie cu unt înainte de a bea. În timpul mesei, putem consuma un pahar de vin", spune specialistul.

5. Mănâncă dulciuri imediat după masă. Ar trebui să facem o pauză de o oră-două înainte de desert, chiar şi atunci când optăm pentru fructe. Acestea îngreunează digestia dacă amestecate în stomac cu alte alimente. Dulciurile rafinate (care conţin zahăr alb) reduc secreţia sucului gastric, precum şi motilitatea gastrică (prin care bolul alimentar este fragmentat şi eliminat în intestinul subţire). Din aceste cauze, digestia se va face greoi.

Citeşte şi:
Cât de interesaţi sunt românii să mănânce bio

Cum te îmbolnăveşte oboseala de la serviciu

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite