Cum te îmbolnăveşte oboseala de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia, anxietatea, dar şi bolile cardiovasculare şi diabetul pot fi consecinţe ale lucrului peste program. Ia-ţi câteva zile libere dacă te simţi epuizat, nu mai dai randament şi dacă nu mai simţi satisfacţie atunci când munceşti.

Mai ales în această perioadă, când numărul locurilor de muncă a scăzut, angajaţii se stresează mai mult decât oricând pentru a-şi păstra jobul. Termenele-limită tot mai strânse şi volumul crescut de muncă duc la instalarea aşa-numitei epuizări profesionale, cunoscută şi sub numele de sindrom burnout. Nu este o boală în sine şi totuşi, dacă oboseala dusă la extrem nu este gestionată corespunzător, ea poate sta la originea unor boli destul de dificil de tratat, susţin specialiştii.

Citeşte şi:
Bacteriile cu care trăim zi de zi

Cu ce probleme de sănătate te poţi confrunta la început de an

Tulburările psihice, consecinţe directe

Simptomele oboselii se pot agrava şi ne pot afecta viaţa personală şi sănătatea mintală. Consecinţele directe ale epuizării profesionale prelungite sunt depresia şi anxietatea. Dacă oboseala extremă durează mai mult de două săptămâni, poate duce la instalarea depresiei sau anxietăţii. Mai precis, „persoana respectivă simte că munceşte în zadar, că nu este apreciată pe măsură şi că viaţa nu mai are sens. În plus, unii angajaţi pot suferi de boală anxioasă, care se manifestă printr-o permanentă stare de nelinişte, asociată cu pierderea puterii de concentrare şi cu scăderea randamentului", atrage atenţia medicul psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.

Te regăseşti în descriere?

Persoanele epuizate profesional sunt cele care stau mult peste program, care adorm greu seara frământându-se din cauza problemelor de la birou, se trezesc greu dimineaţa cu gândul că trebuie să meargă la serviciu şi care nu mai găsesc satisfacţie în ceea ce fac. Irascibilitatea, manifestată atât faţă de colegi, cât şi faţă de şefi, lipsa motivaţiei, durerile constante de cap şi starea generală proastă sunt simptomele care pot confirma diagnosticul de epuizare. Cauza cea mai frecventă este discrepanţa între ceea ce angajaţii îşi doresc să facă şi condiţiile sau evenimentele din jur.

În timp, duce la diabet

Persoanele predispuse la diabet zaharat de tip II care se epuizează profesional prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boala decât cele care au un loc de muncă sigur şi care nu lucrează peste program, susţin specialiştii. De asemenea, stresul prelungit de la serviciu favorizează instalarea bolilor cardiovasculare la persoanele care lucrează de mai mulţi ani în aceleaşi condiţii de epuizare. Studiile arată munca în ture de noapte creşte riscul de cancer mamar în cazul femeilor şi de cancer de prostată la bărbaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite