Suplimentele cu fier pot face mai mult rău decât bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la excesul de suplimente alimentare şi de medicamente!
Atenţie la excesul de suplimente alimentare şi de medicamente!

Fierul este esenţial pentru regenerarea celulară şi pentru longevitate, motiv pentru care multe persoane au consumat suplimente cu acest metal „ca pe bomboane". Dar oamenii de ştiinţă atrag atenţia că fierul obţinut adiţional şi în cantităţi prea mari poate favoriza probleme severe de sănătate.

Un studiu publicat în „Archives of Internal Medicine", la care au participat peste 2.000 de persoane, arată că suplimentele cu fier pot creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă, a afecţiunilor arteriale. Totodată, ele pot mări nivelul colesterolului din sânge.

Citeşte şi:
5 mituri despre suplimentele alimentare

Suplimentele cu vitamine, luate în exces, pot scurta viaţa

Pe de altă parte, femeile care au mentruaţia regulată prezintă riscuri mai mici de a dezvolta astfel de probleme de sănătate pentru că menstrele reglează, în fiecare lună, nivelul fierului din corp. Feriţi de diverse afecţiuni sunt şi bărbaţii care donează periodic sânge, incidenţa atacurilor de cord fiind mai mică în rândul lor decât în rândul celor care nu practică această formă de ajutor medical.

Nivelul crescut de fier în organism, obţinut din suplimente alimentare, este asociat şi cu alte probleme de sănătate, nu numai cu infarctul miocardic, informează Natural News.

Un studiu arată că aportul adiţional de fier creează un dezechilibru în flora intestinală a copiilor. Micuţii care iau astfel de suplimente au prezentat mai multe bacterii dăunătoare în floră, faţă de cei care-ţi limitează aportul de fier doar la ce obţin din alimentaţie.

Fierul a fost asociat şi cu eliberarea crescută a radicalilor liberi care accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor.

Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că mai puţin fier poate proteja împotriva unor boli infecţioase, dar şi a leucemiei sau a tipurilor de cancer limfatic.

Problemele legate de cantităţile prea mari de fier în organism sunt des întâlnite la omul contemporan. Consumul de carne, alte alimente cu fier adăugat şi suplimentele sunt surse bune de obţinere a acestui metal esenţial pentru organism, dar - toate laolaltă - vulnerabilizează organismul.

O chestiune aparte ţine de anemie, care este deseori asociată cu deficienţa de fier. Însă afecţiunea poate apărea şi pe fondul cantităţii prea mici de vitamina B12, dar şi din cauza unor disfuncţii ale glandei tiroide.

Înainte de administrarea suplimentelor cu fier, specialiştii recomandă efectuarea unor teste care să indice dacă există sau nu o deficienţă în organism care trebuie acoperită. Totodată, alimentaţia trebuie ajustată când persoana primeşte fier şi din alte surse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite