Suplimentele cu vitamine, luate în exces, pot scurta viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excesul de vitamine ar putea face sănătăţii mai mult rău decât bine. Un studiu din SUA arată că suplimentele pot creşte riscurile de deces pentru persoanele care le iau fără să aibă carenţe specifice în organism.

Beneficiile aduse de vitamine se pot transforma în dezavantaje dacă cei care le iau nu prezintă deficienţele pentru care se administrează, în mod normal, suplimentele.

Concluzia consemnată în "Arhivele de Medicină Internă" din SUA atrage atenţia asupra creşterii riscului de deces mai ales în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, care iau adiţional vitamine fără să aibă carenţe.

Printre suplimentele care au prezentat evidente creşteri de risc de moarte se numără cele cu multivitamine, acid folic, vitamina B6, fier, zinc, cupru şi cu magneziu.

Fierul, spre exemplu, administrat în exces, scade speranţa de viaţă a persoanei cu 2,4%. La polul opus se situează, însă, calciul. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acesta chiar măreşte durata de viaţă, transmite BBC News. Pe de altă parte, un alt studiu citat de MSNBC arată că o doză zilnică de supliment de vitamina E creşte, de fapt, riscul de cancer de prostată.

Studiile au concluzionat cu recomandarea fermă de a lua suplimente doar la sfatul medicului, care trebuie să efectueze, în prealabil, o evaluare amănunţită a stării de sănătate a pacientului.

Helen Bond, reprezentant al Asociaţiei Britanice pentru Dietă, a precizat că persoanele trecute de 65 de ani ar trebui să beneficieze de mai multe vitamine. Totuşi, ea a atras atenţia că aportul mărit ar trebui să provină dintr-un regim alimentar sănătos, conceput astfel încât să prevină carenţele şi să aducă mai multe vitamine în organism.

"Mulţi consideră suplimentele o poliţă de asigurare şi au o părere greşită despre ele, crezând că nu pot dăuna sănătăţii. Pe lângă faptul că unele sunt toxice, oamenii nici nu le consumă în cantităţile indicate", a adăugat Helen Bond.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite