Fertilizările in vitro au o eficienţă redusă după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte puţine din ovulele recoltate de la femeile trecute de 40 de ani au o calitate bună
Foarte puţine din ovulele recoltate de la femeile trecute de 40 de ani au o calitate bună

Aducerea pe lume a unui copil nu ar trebui amânată după 40 de ani în ideea că medicina are soluţii. Fertilizările in vitro au succes în mai puţin de 10% din cazuri la femeile cu vârste peste 42 de ani.

Un număr tot mai mare de femei amână conceperea unui copil şi ajung în situaţia de a avea nevoie de proceduri precum inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. Profesorul Pasquale Patrizio, de la Centrul de Fertilitate „Yale" din SUA avertizează însă că aceste proceduri devin tot mai puţin eficiente după vârsta de 40 de ani.

Ce riscuri implică amânarea sarcinii

Pentru o femeie care are 42 de ani sau mai mult, rata de succes a fertilizării in vitro este de mai puţin de 10%. Chiar dacă procedura este un succes, există riscul ca femeia să piardă sarcina ulterior sau să aducă pe lume copii cu defecte congenitale, ca urmare a vârstei înaintate de concepere.
„Vedem tot mai multe paciente supărate pentru că nu reuşesc să aibă un copil biologic după vârsta de 43 de ani, aşa încât vrem să atragem atenţia asupra acestui risc. Reacţia lor este: «Cum adică nu mă puteţi ajuta? Sunt sănătoasă, fac exerciţii fizice şi, cu toater acestea,nu pot avea un copil al meu?»", mai spune profesorul Patrizio, unul dintre cei mai buni specialişti din lume în probleme de fertilitate.

Acesta a observat că femeile aflate la vârstele de maximă fertilitate sunt foarte puţin conştiente de faptul că aceasta scade odată cu vârsta. Pe lângă aceasta, popularitatea tot mai mare a procedurilor de reproducere umană asistată (inseminare artificială şi fertilizare in vitro) a creat femeilor impresia că fertilitatea poate fi restabilită la orice vârstă.

Specialistul recomandă femeilor care vor totuşi să amâne conceperea unui copil să recurgă la congelarea ovulelor (crioconservare de ovocite) atunci când se află la vârsta de maximă fertilitate. La această procedură pot recurge şi româncele, însă contra cost (o sumă anuală) şi în foarte puţine centre de reproducere umană asistată.

Citeşte şi:
Rămânem fără medicamente antimalarice

Remedii naturale care combat alergiile

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite