Remedii naturale care combat alergiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remedii naturale care combat alergiile
Remedii naturale care combat alergiile

Venirea primăverii reactivează sensibilitatea la substanţe din atmosferă. Pentru cei afectaţi, există plante care previn şi calmează simptomele.

Poate părea simplu: afli la ce eşti alergic şi eviţi acea substanţă. Însă când factorul alergic este polenul pomilor în floare, ai nevoie de metode care să-ţi fortifice organismul, în caz contrar vei petrece primăvara în casă. Remediile naturale fac acest lucru în toate formele de alergie.

Ele modulează răspunsul imun şi pot fi unicul tratament în alergiile uşoare.  În formele mai severe, medicul poate recomanda şi imunoterapia specifică, pentru desensibilizarea la alergen.

Fiind provocate de polen, alergiile sezoniere se manifestă prin simptome respiratorii precum strănuturile repetate, în salve, secreţiile apoase nazale şi oculare, mâncărimile la nivelul nasului şi ochilor. Însă persoanele alergice la polen pot fi sensibile şi la alte substanţe: din produsele cosmetice, din alimente, de pe blana animalelor sau din praful de casă (substanţe eliminate de acarieni).

Astfel, „un pacient cu rinită alergică poate avea şi alte boli alergice, cum ar fi astmul bronşic, dermatita atopică sau alergiile alimentare, manifestate prin urticarii", ne spune Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul „Obregia" din Capitală.

Urzicile şi sucul de aloe calmează simptomele

Indicată mai ales în caz de alergii la polen este înţepătoarea urzică. Planta conţine quercitină şi alte substanţe cu efect antihistaminic, ce calmează neplăcutele simptome. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 250 ml de apă fierbinte (trei căni pe zi), de comprimate sau de tinctură (2-4 ml pe zi).

„Este bine ca persoanele cu predispoziţie alergică să urmeze la începutul primăverii un tratament cu plante, precum urzica, păpădia, mesteacănul, brusturele, trei-fraţi-pătaţi şi coada-şoricelului. Din două linguriţe de amestec de plante şi din 250 ml de apă clocotită se prepară o infuzie. Se beau zilnic două-trei căni, timp de două-trei săptămâni", recomandă Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie la Clinica MEDAS din Bucureşti.

Un remediu depurativ şi antialergic este sucul de aloe vera, consumat zilnic, timp de 30 de zile. Medicul apifitoterapeut recomandă şi combinaţiile gemoterapice care conţin extracte de muguri de coacăz negru, de mesteacăn pufos sau din mlădiţe de măceş. Ele pot fi administrate înainte de înflorirea cireşilor, care au unul dintre cele mai alergice polenuri.

Sfaturi pentru fiecare zi

- Aplică puţină vaselină la intrarea în nări. Grăsimea va bloca intrarea particulelor de polen în căile respiratorii.

- Poartă ochelari de soare mari, pentru a preveni lăcrimarea.

- Clăteşte-ţi în fiecare seară părul, pentru ca polenul să nu ajungă pe pernă.

- Dacă ai animale de casă, nu le lăsa în dormitor şi spală-le o dată pe săptămână (în caz de câini şi de pisici).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite