Rămânem fără medicamente antimalarice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malaria se transmite prin înţepătura de ţânţar
Malaria se transmite prin înţepătura de ţânţar

Milioane de vieţi sunt în pericol pentru că unul dintre cele mai bune medicamente folosite în tratamentul malariei îşi pierde eficienţa.

Cazuri de boală rezistente la tratament au fost descoperite la graniţa dintre Thailanda şi Myanmar (Birmania). Testele au arătat că parazitul malariei, Plasmodium falciparium, a suferit o transformare genetică ce îi conferă rezistenţă la artemesinină, unul dintre cele mai populare şi mai noi tratamente antimalarie la nivel mondial. Teama cercetătorilor este că  tulpinile rezistente se pot răspândi în Africa şi în India.

„Efectele pot fi devastatoare. Malaria deja ucide sute de mii de oameni în fiecare an, iar dacă medicamentele devin ineficiente, aceste cifre vor creşte dramatic“, a spus profesorul Fancois Nosten, directorul Unităţii pentru Cercetarea Malariei „Shoklo“ din Thailanda.

Copiii şi femeile însărcinate, risc crescut

Aproximativ 655.000 de persoane au murit de malarie în anul 2010, majoritatea copii şi femei însărcinate. Primele cazuri de rezistenţă la tratament au fost descoperite în Cambodgia de vest în 2009. Analizele realizate de profesorul Nosten asupra a 3.000 de persoane au arătat că  timpul necesar medicamentului pentru a reduce încărcătura microbiană la jumătate a crescut de la 2,6 ore la 3,7 ore în intervalul 2001-2010.

Malaria sau paludismul este una dintre bolil cel mai răspândite din lume, mai frecventă în ţările tropicale. Infectarea se produce prin înţepătura ţânţarului anofel. Parazitul distruge celulele roşii sangvine, provocând accese febrile, frisoane şi anemie. Artemisinina este un tratament obţinut dintr-un extract de plante înrudite cu pelinul, redescoperit ca eficient împotriva malariei după ce parazitul a dezvoltat rezistenţă la chinină. Se foloseşte împreună cu alte medicamente în aşa-numitul „tratament combinat pe bază de artemisinină sau ACT“.


Citeşte şi:
Studiu românesc: mesajele scrise de pe pachetele de ţigări au impact zero 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite