Energizantele şi băuturile pentru sportivi, „baie de acid“ pentru dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi adolescenţi consumă astfel de băuturi şi, în acest mod, îşi deteriorează ireparabil dantura, avertizează oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Dentară a Universităţii Illinois de Sud citaţi de sciencedaily.com.

Atât băuturile energizante, cât şi cele destinate sportivilor au un nivel crescut de aciditate, ceea ce, în timp, duce la „erodarea" smalţului dentar. Specialiştii conduşi de medicul Poonam Jain, au analizat 13 băuturi pentru sportivi şi 9 energizante lăsându-le să acţioneze timp de 15 minute asupra unor mostre de smalţ dentar, pe care le-au introdus apoi în salivă artificială pentru două ore.
Aceeaşi procedură a fost repetată de patru ori pe zi, vreme de cinci zile. „Acest test simulează expunerea dentară a majorităţii tinerilor care apelează la astfel de băuturi pentru a se energiza ori pentru a-şi creşte performanţele sportive. Ei nu conştientizează că atunci când consumă energizante e ca şi cum şi-ar «îmbăia» dinţii în acid", spune Poonam Jain.

Citeşte şi:
Obiceiurile proaste ale tatălui, principalii vinovaţi pentru bolile copiilor

Usturoiul, de 100 de ori mai bun decât antibioticele în caz de toxiinfecţii alimentare

Efectele nocive, vizibile după cinci zile

Potrivit studiului publicat în „General Dentistry", efectele nocive ale acidului din băuturile energizante şi sportive asupra smalţului dinţilor au fost vizibile după doar cinci zile de studiu. De altfel, specialiştii au observat că energizantele sunt de două ori mai periculoase pentru dantură decât celelalte băuturi analizate.
Ei avertizează că „leziunile" produse la nivelul smalţului dentar sunt ireversibile şi, fără protecţia oferită de smalţ, dinţii rămân foarte vulnerabili şi predispuşi la carii dentare.

Iată de ce este bine să mănânci zilnic căpşuni!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite