Usturoiul, de 100 de ori mai bun decât antibioticele în caz de toxiinfecţii alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva căţei de usturoi sunt mai eficienţi în tratamentul unor toxiinfecţii alimentare decât antibioticele, au descoperit de curând oamenii de ştiinţă.

Bacteria Campylobacter, care provoacă toxiinfecţii alimentare, poate fi neutralizată cu ajutorul unei substanţe din compoziţia usturoiului care se numeşte dialil sulfid. Observaţia a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat Washington din SUA.

În urma unor teste de laborator, specialiştii americani au constatat că această substanţă este de 100 de ori mai eficientă decât două antibiotice prescrise frecvent, eritromicină şi ciprofloxacină. Mai mult, tratamentul cu usturoi îşi face efectul „într-o fracţiune de secundă", potrivit autorilor studiului, citaţi de Daily Mail.

„Dialil sulfidul ar putea creşte siguranţa alimentelor. El ar putea fi folosit pentru igienizarea suprafeţelor pe care se prepară mâncarea sau pentru conservarea alimentelor ambalate", a declarat Barbara Rasco, profesor de ştiinţe alimentare.

Un sfert din carnea de pui de la noi este contaminată

Campylobacter este o bacterie a cărei incidenţă a depăşit-o pe cea a bacteriei E. coli, mai cunoscută pentru faptul că produce toxiinfecţii. Carnea de pui este alimentul cel mai adesea cu contaminat cu Campylobacter.

În România, aproape un sfert din carnea de pui testată de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este contaminată cu această bacterie, potrivit unui raport al autorităţii dat publicităţii în luna martie a acestui an. În aceste condiţii, pentru români este cu atât mai important să ia măsurpi pentru prevenirea toxiinfecţiilor.

Cum ne putem îmbolnăvi

Bacteria poate fi distrusă prin prepararea termică a cărnii de pui. Însă ne putem contamina dacă nu ne spălăm pe mâini după ce o manevrăm şi apoi atingem alte alimente ori dacă nu spălăm cu detergent cuţitul şi vasele folosite în timpul preparării cărnii. Contaminarea se poate face şi prin depozitarea cărnii în frigider alături de fructe şi de legume sau de alte alimente pe care le consumăm apoi fără a le prepara termic.

Persoanele care se infectează cu această bacterie au crampe, dureri abdominale, diaree, febră, ameţeli şi vomă.

Citeşte şi:
Tușești de mult timp? Poți avea astm!

5 alimente care te vor ajuta să dormi bine

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite