Cât de bune sunt suplimentele cu vitamine pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi părinţi cred că, pentru a creşte sănătos, copilul are nevoie de suplimente cu vitamine şi cu minerale. Administrate incorect, ele pot face mai mult rău decât bine, atrag atenţia specialiştii!

Un studiu recent privind automedicaţia în cazul copiilor a arătat că 61% din medicamentele pe care părinţii le administrează copiilor fără sfatul medicului sunt suplimentele cu vitamine.
„Este un procent îngrijorător, pentru că, deşi pot fi uşor cumpărate din magazinele naturiste sau din farmacii, fără prescripţie medicală, acestea pot fi dăunătoare în aceeaşi măsură în care pot fi benefice. Suplimentele alimentare trebuie considerate medicamente, de aceea, recomandăm părinţilor să ia legătura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic Acesta este sfatul nostru pentru părinţi, mesajul pe care îl transmitem prin campania împotriva automedicaţiei - «Medicamentele nu sunt bomboane»", spune Cristian Luţan, directorul executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

CIteşte şi:
Fă-ţi testul HIV măcar o dată pe an!

Aluniţe suspecte? Acum le poţi testa gratuit!

Greşeli frecvente

Medicul pediatru Evelina Moraru de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria" din Iaşi atrage atenţia asupra principalelor greşeli pe care le fac părinţii în administrarea vitaminelor.
Deşi medicii recomandă administrarea de vitamina D pentru prevenirea rahitismului la copii, ea nu trebuie luată la întâmplare. Există scheme foarte bine puse la punct, care trebuie respectate. În caz contrar, consecinţele pot fi grave: rahitism, în cazul subadministrării, sau hipervitaminoza D, care afectează rinichii.
Asocierea între vitamina D şi E şi acizii graşi Omega 3 este benefică, mai ales în bolile pulmonare, dar orice alte asociaţii haotice pot dăuna.
Părinţii administrează de multe ori produse care asociază vitamina D şi vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor manifestări neurologice grave.

Cafeaua nu este nocivă! Dimpotrivă, prelungeşte viaţa

Se dau doar cu recomandarea medicului

,,În unele cazuri alimentele nu le oferă celor mici toate vitaminele necesare. În primul an de viaţă sunt situaţii în care, chiar dacă sunt alimentaţi natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D şi de calciu, care este foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. În plus, procesul creşterii şi activitatea intensă implică un consum caloric crescut şi astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Dar sunt atât de multe variabile şi atât de multe lucruri de analizat încât numai noi, medicii, putem determina dacă cel mic are nevoie într-adevăr de vitamine sau suplimente alimentare, când şi cât", subliniază medicul Evelina Moraru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite