Fă-ţi testul HIV măcar o dată pe an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, testul se poate face gratuit, în fiecare zi lucrătoare, pe baza cărţii de identitate.

În România, peste 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA şi, potrivit medicilor, numărul lor este în creştere. Astfel, trei sferturi din cazurile descoperite sunt urmare a contactelor heterosexuale, 10% din îmbolnăvirile au survenit prin contacte homosexuale, 5% prin folosire de droguri injectabile şi 3% prin transmitere verticală, de la mamă infectată la făt.

Din păcate, jumătate din persoanele infectate nu prezintă niciun simptom (pot fi asimptomatice chiar şi câţiva ani), iar singurul mod în care pot descoperi că sunt infectate cu HIV este un simplu test de sânge.

„Spre deosebire de alte virusuri, cel al imunodeficienţei dobândite are o rată mare de multiplicare şi, până persoana în cauză descoperă că este infectată, virusul se cantonează în tot corpul, crescând astfel riscul de infecţii oportuniste (toxoplasmoză, candidoză). Intervenţia precoce sporeşte calitatea vieţii şi previne complicaţiile”, explică conf. dr. Elisabeta Otilia Benea, Coordonator program adulţi – Centrul Regional „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti.

Imită simptomele bolii sărutului

Atunci când virusul îşi face totuşi simţită prezenţa în corp ( în peste 50% din cazuri), apar simptome specifice altor boli, precum mononucleoza (boala sărutului), la rândul ei, frecvent confundată cu cu gripa. Astfel, bolnavul are febră mare, ganglionii i se măresc în dimensiuni şi devin dureroşi şi pe pielea apare o erupţie. În plus, se confruntă cu stări de diaree şi are dureri de cap.

Evită relaţiile sexuale aventuriere!

Riscul de contaminare este mare îndeosebi la persoanele cu comportament sexual la risc. Prin urmare, evitarea relaţiilor sexuale aventuriere, folosirea prezervativului şi abstinenţa reprezintă cele mai bune metode de prevenire a infectării pe cale sexuală. Alte căi de transmitere a virusului HIV sunt: contactul rană pe rană, folosirea aceluiaşi ac de seringă cu o persoană infectată şi contaminarea de la mamă la făt. Transfuziile de sânge nu mai reprezintă de mult un risc, deoarece sângele este riguros testat.

Virsul poate fi depistat chiar şi la şase săptămâni de la contractarea lui. „În cazul persoanelor cu comportament la risc, testarea se face în consecinţă. În schimb, persoanele care au parteneri stabili ar trebui să meargă măcar o dată pe an să-şi facă acest test", mai spune medicul Benea.

Citeşte şi:

De la anul, testul HIV se va putea face acasă

Află ce legumă este leac în sute de boli!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite