Atenţie la simptomele atacului cerebral!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile bruşte de cap apărute după vârsta de 40 de ani pot semnala un atac cerebral
Durerile bruşte de cap apărute după vârsta de 40 de ani pot semnala un atac cerebral

România ocupă locul al doilea la nivel mondial în ceea ce priveşte rata de deces din cauza accidentului vascular cerebral, atrag atenţia specialiştii. Iată care sunt principalele semnale de alarmă!

Accidentul vascular cerebral apare, cel mai adesea, din cauza unui cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală. Sângele nu mai poate circula şi, deci, nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, care „moare". Cu cât trece mai mult timp de la accident, cu atât riscul ca o porţiune mai mare din creier să „moară" creşte. De aceea, se impune intervenţia medicului cât mai urgent. Dar pentru aceasta, trebuie să recunoaştem semnele unui AVC, spun specialiştii.

CIteşte şi:

Terapia de după un atac cerebral, esenţială

Terapia cu celule stem în caz de atac cerebral este sigură

7 semne îngrijorătoare

Atacul cerebral poate avea loc în orice moment al zilei, inclusiv noaptea. Unele dintre manifestări pot să apară brusc şi să dispară în câteva minute sau în câteva ore. Totuşi, dacă observaţi apariţia bruscă a unuia sau a mai multora dintre următoarele simptome, mergeţi de urgenţă la medic:
1. paralizia sau dificultatea de a mişca membrele de pe o parte a corpului;
2. tulburări de limbaj;
3. furnicături pe o parte a corpului, la nivelul feţei sau doar la nivelul unui membru;
4. incapacitatea de a mişca muşchii faciali (paralizie facială);
5. vedere înceţoşată;
6. vertij şi imposibilitatea de a merge drept;
7. o durere intensă şi subită de cap.

Bilanţ neurologic rapid

Un membru al familiei care observă astfel de modificări, poate realiza rapid un bilanţ neurologic al bolnavului. Unul dintre exerciţiile ce pot scoate în evidenţă un AVC este: puneţi persoana să ridice braţele la orizontală şi să le menţină în această poziţie cel puţin zece secunde. Dacă nu poate menţine poziţia respectivă sau dacă nu poate ridica una sau ambele mâini, trebuie dusă la medic. Acelaşi exerciţiu se poate realiza şi cu picioarele.
Şi tulburările de sensibilitate pot fi un simptom al unui atac cerebral. Aşadar, dacă persoana nu simte atunci când o atingeţi în diferite puncte de pe braţe sau de pe picioare, mergeţi cu ea la medic.

România, locul al doilea la rata de deces

În fiecare an, pe data de 29 octombrie este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), cunoscut medical şi sub numele de stroke. Cu această ocazie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra faptului că, la nivel global, o persoană din şase suferă un atac cerebral de-a lungul vieţii. De altfel, statisticile OMS arată că la fiecare şase secunde, undeva în lume o persoană moare în urma unui AVC.
Cele mai recente statistici arată că România se situează pe locul al doilea în Europa în topul statelor cu cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral, după Bulgaria.

Cum se tratează corect hipertensiunea

Poate fi prevenit

Medicul primar cardiolog Alexandrina Tatu-Chiţoiu de la Spitalul MedLife spune că un accident vascular cerebral poate fi prevenit prin respectarea unui regim igieno-dietetic (regim sărac în grăsimi şi în sare), prin întreruperea fumatului, prin tratarea hipertensiunii arteriale (cu menţinerea unor valori sub 130/80 mmHg), reducerea nivelului colesterolului (cu menţinerea valorilor colesterolului total sub 180 mg/dl şi ale colesterolului LDL sub 130 mg/dl). De asemenea, după vârsta de 40 de ani sunt necesare controale cardiologice anuale, pentru depistarea potenţialilor factori de risc, cum este fibrilaţia atrială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite