Terapia cu celule stem în caz de atac cerebral este sigură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă terapia cu celule stem poate reface zonele de creier afectate
Cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă terapia cu celule stem poate reface zonele de creier afectate

Primul test clinic din lume care a urmărit efectele secundare ale terapiei cu celule stem neuronale la persoane care au suferit un accident vascular cerebral arată că ea este lipsită de riscuri.

Medicii britanici de la Glasgow's Southern General Hospital au anunţat că utilizarea celulelor stem neuronale în caz de atac cerebral este sigură. Cei trei pacienţi cărora le-au injectat astfel de celule nu au prezentat reacţii adverse. „Trebuie să ne asigurăm că procedura este sigură înainte de a verifica eficacitatea ei prin teste clinice ample. Pentru că este pentru prima dată când terapia cu celule stem  neuronale a fost utilizată pe oameni, este foarte important să ştim că putem merge mai departe”, a declarat profesorul Keith Muir, coordonatorul studiului.


Ar putea fi disponibilă peste cinci ani


Deocamdată însă, nu se ştie în ce măsură sunt capabile celulele stem transplantate să refacă ţesutul cerebral şi să permită persoanei afectate recuperarea. Celulele stem neuronale utilizate în cadrul acestui studiu au fost recoltate de la feţi avortaţi, iar apoi au fost multiplicate în laborator şi injectate în zona din creier lezată în urma atacului cerebral. Michael Hunt, reprezentant al companiei care a furnizat aceste celule, susţine că, datorită tehnologiei de care dispune, nu va mai fi necesară recoltarea de ţesut cerebral fetal. În următorul an, alte nouă persoane vor primi doze mai mari de celule stem, pentru a urmări siguranţa, dar şi eficienţa noii proceduri. În cel mai bun caz, terapia cu celule stem neuronale ar putea fi disponibilă în spitale peste cinci ani, cred specialiştii britanici.
Anual, 15 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral. O treime din aceştia decedează, iar o altă treime rămân cu dizabilităţi permanente. Cercetătorii speră ca celulele stem neuronale să poată reface ţesutul cerebral distrus în urma accidentului vascular, iar bolnavii cu dizabilităţi să se poată recupera.





Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite